Megalapították a Jószolgálat díjat a szociális munka elismerésére

Hazai – 2016. június 17., péntek | 15:43

A szekszárdi Twickel Szőlőbirtok és a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány június 16-án megalapította a Jószolgálat díjat, amelynek célja a szociális munkát végzők áldozatos és példaértékű munkájának bemutatása, a szociális életpályák népszerűsítése és társadalmi elismertségének növelése.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik alapítója, gróf Zichy Mária Terézia emlékére létrehozott díj jelentőségét mutatja, hogy népszerűsítésében és a díjazottak kiválasztásában szerepet vállalt valamennyi Magyarországon működő segélyszervezet. A zsűritagok között van a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt és a Johannita Segítőszolgálat delegáltja is.

Az elismerés népszerűsítésében nagyköveti szerepet vállalt Csuja Imre színművész és Szalóki Ági énekes, akik szintén részt vettek a sajtótájékoztatón. A díj médiapartnere többek között a Képmás családmagazin.

A díjra ajánlással országos szinten bárkit jelölhetnek a Joszolgalatdij.hu honlapon található adatlap kitöltésével. Olyan személyek és intézmények jelölését várják, akik, illetve amelyek szociális területen végeznek kiemelkedően példaértékű munkát, a kiírásban megjelölt öt kategória valamelyikében (családokért, kisebbségekért, fogyatékkal élőkért, idősekért, hajléktalanokért végzett szociális munka). Lehetőség van szakmán kívüli, de a szociális területen kiemelkedően munkálkodó személy elismerésére, emellett életműdíj átadására is.

A zsűri által kiválasztott díjazottak elismerésén kívül közönségszavazás alapján is átadnak egy díjat. A Jószolgálat díjjal a szakmai és emberi megbecsülésen túl jelöltenként több százezer forintos tiszteletdíj is jár, összességében megközelítőleg 10 millió forint értékben. A zsűri a jelölt szakmai előélete, tapasztalatainak sokszínűsége és a munkája során elért eredmények alapján bírálja el a beérkező pályázatokat. A jelölésre október végéig van lehetőség, a díjátadó ünnepségre jövő év februárban kerül sor.

A díj alapítását június 16-án ünnepélyes sajtótájékoztatón jelentették be Budapest belvárosában.

Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: tervezik, hogy a díjazottakról portréfilmet készítenek, kiadványokat jelentetnek meg, kiállításokat szerveznek.

„Hiszek a humánum és a szeretet erejében, ezért alapítom meg ezt a díjat, azt kívánom, hogy tegye minél inkább láthatóvá mindazt a jót, amit ember az emberért nap mint nap megtehet” – mondta Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója.


Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke kifejezte örömét, hogy egy olyan díj jött létre, amely üzen a társadalomnak. Azt üzeni, hogy az elesett embert csak a másik, az erős ember tudja felemelni – a szociális munka a lehajlás művészete, és a lehajlás mozdulata felidézi Jézus gesztusát az utolsó vacsorán, amikor megmosta tanítványai lábát.


A sajtótájékoztatót követően az alapítók és a támogatók elültették a díjat szimbolizáló virágágyást a Petőfi téren, majd a Dunába dobták a zsűritagok, támogatók üzeneteit tartalmazó palackpostákat. Aki megtalálja valamelyik Dunába dobott palackot, egy karton prémiumkategóriás Zichy-bort kap ajándékba a Zichy Szőlőbirtoktól.

A díj létrehozói abban bíznak, hogy az új elismeréssel nemcsak a szociális munka jelentőségére irányíthatják a figyelmet, de a szociális terület országos szintű feltérképezésében is segítséget nyújthatnak.


Fotó: Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria