Megáldották és lerakták a debrecen-józsai fatemplom alapkövét

Hazai – 2020. október 19., hétfő | 15:59

Október 16-án az alkonyati istentisztelet részeként áldotta meg Kocsis Fülöp érsek-metropolita a görögkatolikus, részben ruszin származású közösség számára épült debrecen-józsai fatemplom alapkövét, melyet a város alpolgármesterével és az Országos Ruszin Önkormányzat elnökével együtt helyezett el.

A hitüket gyakorló családok számának növekedése indokolja, hogy a 2019-ben átadott közösségi ház után saját temploma is legyen Debrecen-Józsán a görögkatolikusoknak és a magukat görögkatolikusnak valló ruszinoknak.

Az épülő templom keleti tájolású; a görögkatolikus liturgiának megfelelően kívül körbejárható. A bejárat – mint a látványterven is látható – tornáccal fedett lesz, a tornác felett erkélyt is kialakítanak. A templom falait köríves faburkolat, tetejét vörösfenyőből készült zsindely fogja fedni.

Az épület anyagára Fülöp metropolita külön kitért prédikációjában. Mint mondta, a józsai lelki hajlék őseink szegénységére utal majd, akik az erdőben összegyűjtött fából ácsolták Isten házát. Ugyanakkor a természetes anyagból épült templom különleges üzenetet is hordoz a főpásztor szerint, egyedi atmoszférája van.

Az élő anyagból felépített ház másként sugározza Istennek a szépségét, az Egyháznak, az Istennek a közelségét. Egészen biztos vagyok abban, hogy amikor majd Isten kegyelméből a templom felszentelésére összegyűlünk, akkor vissza fogunk emlékezni ezekre a szavakra, mert megtapasztaljuk, hogy a különleges légkörben könnyebb imádkozni”

– világított rá Kocsis Fülöp, aki szerint amikor belép az ember egy ősi struktúrát hordozó templomba,  önkéntelenül imádkozni kezd, még akkor is, ha nem akar.

Az épület megalapozásánál nemcsak az anyag minőségét kell jól megválasztani, hiszen az mit sem ér, ha egyébként saját életünk alapját nem Krisztusra helyezzük. Ezt hangsúlyozza Máté evangéliumának részlete (Mt 16,13–20), amely az Egyház előírásaként alapkőletétel alkalmából hangzik el. A szentírási szakaszban Jézus arra keresi a választ: „kinek tartják az emberek az Emberfiát?”

Fülöp metropolita tanítását azzal zárta, hogy megkért mindenkit: úgy építse Krisztusra életét, mint ahogyan a görögkatolikusok ruszin testvéreikkel karöltve a Megváltóra alapozzák a fatemplomot.

A fatemplom címünnepe az Örömhírvétel, amire Szentesi Csaba szervezőlelkész szerint azért esett a választás, mert az Istenszülő Szűz Mária örömét, Isten örömét szeretnék itt átadni az embereknek. Hirdesse a templom az evangéliumot, az örömhírt: hogy az Úr egy pillanatra sem veszi le a szemét teremtményeiről, és mindenkor gondot visel ránk.

Az ünnepi vecsernyén részt vett Balázs Ákos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője, aki felidézte, hogy a Debrecen-Józsai Görögkatolikus Szervezőlelkészség 2009-es megalapítása után Debrecen városa térítésmentes használatba adta át a Felsőjózsai utca 9–11. szám alatti ingatlanokat. Itt épült meg 2011-ben a parókia, ami lehetővé tette, hogy a parókus hívei közvetlen közelében éljen, és egy kis kápolnát kialakítva hétköznapi szertartásokat végezzenek. Az alpolgármester reméli, hogy a templom és a tavaly felépített ruszin közösségi ház Józsa emblematikus helyei lesznek a jövőben.

Kramarenkó Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke szerint már most központi helye a ruszinoknak Józsa. A fatemplom pedig igazi zarándokhellyé is alakítja az egész Kárpát-medencében élő ruszinok és görögkatolikusok számára.

A ruszin önkormányzat összesen 50 millió forint támogatást kapott a kivitelezésre. A Hajdúdorogi Főegyházmegye állja az építkezés fennmaradt költségét, összesen mintegy 110 millió forintba kerülnek majd a munkálatok. A várhatóan jövő őszre elkészülő templomot Erdélyben építik össze, majd szétszerelve, darabokban hozzák el Józsára.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria