Megáldották a gyermekeket Csornán a Szerecsen Mária-kegykép búcsúnapján

Hazai – 2021. június 5., szombat | 18:03

A csornai premontreiek május 30-án ünnepelték a Rábaközi Szerecsen Mária búcsúját. A 11 órai szentmisét Mihályi Jeromos tihanyi bencés perjel mutatta be. Ünnepélyesen elhelyezték a kegyoltárnál azokat a fogadalmi szíveket, amelyek Fazakas Zoltán Márton apát és a konvent imáit jelképezik, majd délután sor került a kegyképnél a gyermekmegáldás hagyományos szertartására.

Május utolsó vasárnapja a premontreiek által őrzött kegykép ünnepe. Igazi ünnepet ülhettek a hívek, délelőtt szentmise keretében „ajánlották a szíveiket” a Szűzanyának.

A szentmise főcelebránsa és szónoka, Mihályi Jeromos tihanyi bencés perjel szentbeszédében az édesanyai szeretetről szólt, majd a szentmise végén átadott egy reprodukciót egy barokk kori térképről, amely az akkori Rábaközi Főesperességet ábrázolja. A szentmisén közreműködött a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulóinak kórusa.

Délután a gyerekeké és a családoké volt a főszerep. A gyermekmegáldás szertartásán a prédikáció témája az ünneplő ruha volt. A búcsúra a gyerekek mindannyian szépen felöltöztek, és szépen felöltöztették virágokkal a Mária-oltárt is, hiszen meg akarták ünnepelni és szeretetüket kifejezni Máriának.

A hagyományos gyermekmegáldási szertartáson a zenei szolgálatot a csornai katolikus óvoda gyermekei végezték, orgonán közreműködött Réti-Szabó Gábor, Gyömöre község országos hírű, 13 éves kántora.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság / Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria