Megáldották a kívül-belül megújult somogytúri templomot

Hazai – 2019. július 4., csütörtök | 18:27

Úrnapján, június 23-án áldotta meg Varga László, a Kaposvári Egyházmegye főpásztora a felújított somogytúri Keresztelő Szent János-templomot.

Az ünnepi szentmisén mondott homíliájában az utolsó vacsora éjszakájáról elmélkedett a püspök, az Úr szeretetének nagy jeleiről: a lábmosásról és az Eucharisztiáról.

Isten térdel az ember előtt. Azt mossa az emberben, ami a legszennyesebb, ami a legközelebb van a földhöz, ami a legsebzettebb. Így szeret az Isten. Mivel nem értettük meg Isten irántunk való szeretetének titkát, nem értettük meg a lábmosó, a hozzánk lehajoló szeretet titkát, ezért nagy buzgalommal mind a mai napig egymás fejét mossuk, nem vagyunk hajlandók megmosni a másik lábát – figyelmeztetett Varga László. – A legmélyebb közösség ember és ember között az, amikor megengedjük, hogy a másik meglássa sebeinket, gyengeségeinket. Amikor készek vagyunk a bizalom útján elindulni, föltárva gyengeségeinket, és megengedjük a másiknak, hogy segítsen.

A végtelen Isten, aki által minden lett, szeretetében közösséget keres a teremtménnyel, az emberrel. Megtestesül, ember lesz, közöttünk él, vállalja a sorsunkat. Mert aki szeret, az közösséget akar vállalni azzal, akit szeret. Így szeret az Isten. És szeretetében még ennél is tovább megy: nemcsak beletestesül az emberi lét kereteibe, hanem egyesülni akar azzal, akit szeret. A szeretet valóságosan jelen van az Eucharisztiában, és elmegy a végsőkig, életre váltja a holt anyagot, és ezáltal az ajándék által élet- és sorsközösséget vállal azzal, akit szeret – hangsúlyozta a püspök. – A kenyér és bor által Isten lehetővé tette, hogy minden korban, a világ bármely pontján megtörténhessen a csoda: a szeretet-Isten egyesül szeretett teremtményeivel az Eucharisztia által. Megértettük ezt a szeretetet? Akik megértették, azok arra vállalkoznak és arra törekednek, hogy válaszoljanak erre a szeretetre.

Szeretet-válasszá kell tenni az életünket, a szolgáló szeretetben kell követnünk Jézus példáját. Akik megértik Isten szeretetének titkát, azok elindulnak ezen az úton.

*

A somogytúri templom felújítási munkálatai négy évig tartottak. Nikli Zsolt plébános elmondta: megújult a tető, a torony, benne a harangrendszer, a teljes külső vízelvezetés és a szigetelés. Emellett a templombelső is teljesen újjászületett: helyreállították a templom orgonáját is, mely ötven év után szólalhatott meg újra.

Forrás és kép: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria