Megáldották a megújult felnémeti templomot

Hazai – 2021. július 17., szombat | 19:01

Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg július 17-én a felújított felnémeti templomot ünnepi szentmise keretében.

Prédikációjában a főpásztor az összetartozásra és az istengyermekség fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, ő a pásztorunk, aki összegyűjt bennünket, lehajol a legkisebbekhez és utánamegy a tévelygőknek is – emelte ki Ternyák Csaba. – Nagy feladat, hogy akik közel vannak az Egyházhoz, azok befogadó lelkülettel forduljanak mindenki felé, azok felé is, akik még nem ismerték meg a Mindenható Atyát.

Jézus intelme – „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban” – mindannyiunknak szól. Az evangélium és a múlt történései erőforrások számunkra, olyanok, mint a fa gyökere, amely táplál és a legnehezebb időkben is meg lehet kapaszkodni benne. Tekintsünk így az evangéliumra, az Egyházra, közösségeinkre, családunkra, nyerjünk belőlük erőt és ne térjünk el soha az igazi értékektől – biztatott az érsek.

Az ünnepi szentmisét szeretetvendégség zárta a templom megszépült kertjében.

*

A felnémeti Palermói Szent Rozália-plébániatemplom magasan a városrész fölé emelkedik, hirdetve Isten dicsőségét az arra járóknak. 1746 és 1750 között épült fel a templom, három harangja közül a legrégebbit 1882-ben öntötték, majd a hívek adományából csaknem egy évszázaddal később újraöntötték. A szentély mennyezetét Takács István freskója díszíti, a főoltárkép Szent Rozáliát ábrázolja.

Bár a hívek mindig gondoskodtak róla, hogy a templomba betérő ember otthon érezze magát, idővel szükségessé vált az épület felújítása, környezetének rendbetétele. A kormány nagy hangsúlyt fektet az egyházi hitéleti célú ingatlanok védelmére, felújítására, bővítésére. Ezen pályázatokra minden évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, a „Egyházi épített örökség védelme” elnevezésű támogatással biztosít forrást. A felnémeti templom teljes külső felújítása – tetőfelújítás, villámvédelem kiépítése, fal menti szellőző árok építése, épület körüli tereprendezés, kőrestaurátori munkák, csapadékvíz elvezetése – összesen 34.500.000 forint állami, valamint 18.000.000 forint, az Egri Főegyházmegye által nyújtott támogatásból valósult meg.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Szent István Televízió / Federics Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria