Megáldották a turbéki kegytemplom restaurált oltárképét

Hazai – 2022. június 15., szerda | 10:21

Búcsúi szentmise keretében áldotta meg a Szigetvárhoz tartozó Turbék városrész Segítő Szűz Mária-kegytemplomána restaurált oltárképét Rosner Zsolt plébános június 11-én a szigetvári Páduai Szent Antal-templomban.

A búcsúi szentmise kiemelkedő eseménye volt a Segítő Szűz Mária-kegytemplom restaurált kegyképének oltárra emelése és megáldása. A kegytemplom belső terének felújításáig a kegyképet a szigetvári Páduai Szent Antal-templom egyik mellékoltárán helyezték el.

A vászonra festett kép a passaui Segítő Boldogasszonyt (Mariahilf) ábrázolja. A festmény és a keret felújítási munkálatait Battyányi József rekonstrukciós és műemléki festő ajánlotta fel, és ő maga irányította a munkálatokban közreműködőket, a Pécsi Tudományegyetem hat festőművész hallgatóját, valamint a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Szakkollégium rekonstrukciós csapatát.

Az ünnepi szentmisén Rosner Zsolt plébános személyesen mondott köszönetet Battyányi József nagylelkű felajánlásáért, melynek eredményeként az 1700-as évek végéről származó kegykép megmenekült a pusztulástól.

A szentmise zenei szolgálatában a plébánia szkólája és a Tinódi Vegyeskar működött közre.

A búcsút egyházközségi bállal zárták, melyet a Kapronczai Művészeti Iskola növendékei nyitottak meg a szigetvári Vigadóban.

*

A turbéki templom Szigetvár külterületén áll. A hagyomány szerint itt temették el 1566 szeptemberében Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, és fölé egy aranyozott kupolájú síremléket, türbét emeltek. Források szerint a türbét a 17. században lebontották, helyére előbb fából készült kápolnát emeltek, majd 1770 körül építették föl a mai templomot a Segítő Szűz Mária tiszteletére, akinek közbenjáró segítségének tulajdonították a törökök fölött aratott győzelmet.

A templom műszaki állapota napjainkra annyira leromlott, hogy felújítása halaszthatatlanná vált. Az épület statikai megerősítése és a csapadékcsatornák vizének a templomtól kellő távolságra vezetése pályázati források bevonásával már megvalósult.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Salamon Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria