Megáldották a várpalotai katolikus iskola átalakított kápolnáját

Hazai – 2021. október 11., hétfő | 18:02

Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola felújított és kibővített kápolnáját, ahova visszahelyezte Nepomuki Szent János vértanú püspök csontereklyéjét.

A szertartás előtt került sor az iskolában a főegyházmegyei köznevelési intézmények vezetőinek soron következő találkozójára.

A főpásztor fontosnak tartja, hogy az érsekség fenntartásában lévő intézményekben legyen kápolna. A várpalotai iskolában a kezdetek óta volt egy apró kápolna, de az hamar kicsinek bizonyult. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve felmerült a kérdés, hogyan tudna az iskola közössége a legméltóbban bekapcsolódni a programba. Ekkor jött az ötlet, hogy tágasabbá tegyék a kápolnát.

A kápolna egyik fala közös a szomszédos tanteremmel; azt a helyiséget hittanteremmé alakították, így immár akár két-három osztály is együtt ünnepelheti az Eucharisztiát – ilyenkor tanterem mint a kápolna hajója funkcionál.

Az iskola védőszentje, Nepomuki Szent János csontereklyéjét Fodor Balázs, a korábbi várpalotai plébános, lelki igazgató kérésére Beke Zsolt egykori berhidai plébános kapta Lengyelországból. A kápolna átalakítása idején az ereklyét és az eredetiségét igazoló latin nyelvű okiratot a plébániatemplomban őrizték.

A kápolna megáldása után az ünnep a plébániatemplomban folytatódott, ahol a főpásztor szentmisét mutatott be, melyen az iskola közösségének tagjai mellett részt vettek a jelen levő intézményvezetők is.

A szentmisén zenei szolgálatot látott el az iskola Cantate énekkara Horváthné Csomó Orsolya énektanárnő vezetésével, Vikman Pál tanár, valamint Bátor Ferencné kántor közreműködésével.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria