Megbeszélést tartottak a Pécsi Egyházmegye hitoktatást segítő koordinátorai

Hazai – 2019. január 16., szerda | 10:36

Január 11-én a püspöki hivatalban tartották a Pécsi Egyházmegye koordinátor hitoktatóinak soron következő találkozóját, amelyen a résztvevők a hatékony csoportszervezéshez, a hitoktatókkal végzett közös szakmai munka támogatásához kaptak módszertani segítséget.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A jó vezető feladata, hogy megszervezze és kialakítsa a csoporton belül a közös gondolkodást. A koordinátorok a mostani találkozón a „Hogyan működjünk együtt?” kérdésre keresték a választ. Egy „közös hittanterem” megtervezése során lehetőség volt a vágyak, célok megfogalmazására, illetve a már megvalósult tervek beépítésére a közös feladatba. A feladatra adott reflexió során tudatosan elemezték a közös munkát, kiemelve azokat az elemeket, amelyekre érdemes figyelni a hatékony együttműködés érdekében.

A „kör” módszer – amelynek alapelvei a körbe forgó vezetés, a megosztott felelősség és a bizalom – segíti a szakmai találkozókon az átgondolt beszéden és a mély odafigyelésen alapuló elfogadó és befogadó magatartásforma kialakítását. Ezzel a módszerrel gondolták át a koordinátorok a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK-re) való felkészülés nehezebb lépéseit. A gyakorlati szabályok közül kiemelkedik az egymás felé irányuló empatikus figyelem, a tudatos megszólalás, illetve a figyelem a csoporttagok érzéseire. A módszerre adott reflexiók során a koordinátorok azt fogalmazták meg, hogy ez egy nagyon fontos segítő eszköz a több érdeket ütköztető kérdések megbeszéléséhez. A módszertani eszköztár bővítéseként a koordinátorok megismerkedtek a facilitátor fogalmával, kompetenciáival, valamint eszköztárával.

A módszereket Nyisztorné Vass Rita, Barsi Ildikó hitoktató koordinátorok, illetve Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs vezetésével ismerték meg a résztvevők.

Ez a harmadik olyan tanév, amikor a Pécsi Egyházmegyében a koordinátorok munkájának köszönhetően szervezettebben folyik a hitoktatás. Baranya és Tolna megyében idén összesen tizenhárom koordinátor teljesít szolgálatot. Feladataik közé tartozik, hogy támogatják a hitoktatók, plébánosok munkáját, óralátogatásokat, helyi szakmai napokat szerveznek, és ők tartják a kapcsolatot az egyházmegye hitoktatási irodájával is. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy szolgálatukat minden esetben a segítés, megerősítés és nem az ellenőrző, számonkérő magatartás határozza meg.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria