Megemlékeztek a holokauszt pécsi és baranyai áldozatairól

Hazai – 2019. május 13., hétfő | 14:25

Május 9-én immár 14. alkalommal emlékezett meg a Pécsi Zsidó Hitközség és a pécsi Sant’Egidio közösség a holokauszt pécsi és baranyai áldozatairól. Az eseményen részt vett Udvardy György pécsi megyéspüspök.

A megemlékezés Vörös István történész előadásával kezdődött, aki felelevenítette a vészkorszak törvényi és társadalmi hátterét, mindazokat az intézkedéseket, amelyek az államilag támogatott tömeggyilkossághoz vezettek.

Ezután a résztvevők a zsinagóga felé indultak; a transzparensek és táblák, amelyeket kezükben vittek, a gettó felállításának dátumára és a koncentrációs táborok helyszíneire utaltak.

A megemlékezés a zsinagógában folytatódott Udvardy György pécsi megyéspüspök beszédével, aki az imádkozó embert és közösséget helyezte a középpontba. „Az imádság képes begyógyítani a múlt sebeit, és a hit erejével egyesíteni a jó erejét a jelenben” – fogalmazott a főpásztor.

A megyéspüspök beszédét követően a pécsi Cserepka János Baptista Általános és Középiskola diákjai adtak műsort, és emlékeztettek az elhurcoltakra, valamint a kevés túlélő nehéz személyes sorsára a felszabadulás után. Őket Fábián Gábor színművész követte, aki két Pilinszky-verssel emlékezett az áldozatokra.

Nagy János, a Sant’Egidio közösség pécsi felelőse beszédében hangsúlyozta: „A gonoszság a megvetéssel kezdődik, és senki sem méltó a megvetésre. Így ez a megemlékezés nyitottá tesz bennünket azok szenvedésére, akik ma élik át a kirekesztettséget.”

Schönberger András pécsi főrabbi szavai zárták a megemlékezést, aki többek között arról beszélt, hogy a történtek ellenére az antiszemitizmus az elmúlt években is növekedett az egész világon. Rámutatott arra is, hogy jelenleg a keresztények szenvednek üldöztetést. Hozzátette, Izrael léte nemcsak a zsidóság számára fontos, hanem lehetőséget ad arra is, hogy keresztények és muszlimok is közel lehessenek a számukra jelentős szent helyekhez.

További képek az eseményről ITT.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria