Megerősödni, megtisztulni és új lendületet kapni – Hazaérkezett Međugorjéból a Béke Királynője-vonat

Hazai – 2019. szeptember 20., péntek | 12:13

Szeptember 20-án hajnalban érkezett vissza Budapestre a Béke Királynője-zarándokvonat a boszniai Međugorjéból. A hazafelé vezető úton több résztvevő is megosztotta velünk a zarándoklat során szerzett élményeit.

A lelki feltöltődést kitűnő hangulat kísérte – talán így lehetne összegezni röviden a Misszió Tours és a MÁV-START Zrt. együttműködésében második alkalommal megvalósult međugorjei vonatos zarándoklatot. Mi sem tanúsította ezt jobban, mint a Csíkszentkirályról érkezett zarándokcsoport közös éneklése, mely során az erdélyi népdalkincs legvidámabb darabjait ismertették meg az útitársakkal. A vonatrádióban eközben számos zarándok osztotta meg tapasztalatait, kiemelve a lelki élmények sokszínűségét és a kiváló szervezést, köszönetet mondva a rendezőknek és a segítőknek. Mindemellett az időjárás is kegyes volt, csupán a hazafelé tartó út során fordult ősziesre, itt-ott eleredő esővel.

Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője hangsúlyozta, az út lelkivezetői, Székely János szombathelyi megyéspüspök, Michels Antal, Daniel Ernő és Fuchs Tibor plébánosok, valamint Pál Csaba és Szűcs Imre pálos szerzetesek „óriási töltetet” adtak a zarándoklatnak. A főszervező hozzátette, hálát ad azért, hogy az út során nem történt baleset, de azért is, hogy a zarándokok valamennyien meg voltak elégedve mind a szervezéssel, mind a programokkal, mind az ellátással. Budai László köszönetet mondott az utasokat kísérő segítőknek, kiemelve, a vonatos zarándoklatok titka az ő összeforrott csapatuk, akik nemcsak a szervezőmunka és az utak során találkoznak egymással, hanem közös lelkigyakorlaton is részt vesznek. „Mi nemcsak a testet szeretnénk elvinni kirándulni, hanem a lelket is” – összegezte a szervezett zarándoklatok küldetését Budai László.

Michels Antal budapest-józsefvárosi plébános második alkalommal járt Međugorjéban. „Nagy kegyelem itt lenni. A zarándoklaton határon túli – erdélyi, felvidéki és kárpátaljai – magyarok is részt vettek, külön élmény volt, hogy együtt mehettünk, hiszen nagy szükség van arra, hogy erősítsük velük a kapcsolatokat. Székely János püspök elmélkedései pedig külön ajándékok voltak számunkra” – emelte ki a plébános. Daniel Ernő, az erdélyi Nyikómalomfalva plébánosa, aki szintén nem első alkalommal járt a boszniai kisvárosban, a személyes lelki élmények jelentőségéről beszélt, különösen is egy idős hölgyről, aki rögtön az érkezéskor megjegyezte, milyen békés ez a hely. „Békesség, egyszerűség, de nagyszerűség, szerintem ez Međugorje titka – hangsúlyozta Daniel Ernő. – Ezt csak hittel lehet megmagyarázni.”

Pacsai János encsi görögkatolikus parókus középiskolás fiával érkezett a zarándoklatra. A lelkipásztor Székely János püspök elmélkedéseihez kapcsolódóan kifejtette, sokszor menekülünk az életünk, a sorsunk, a hivatásunk elől, de vannak olyan helyek, ahol nyitva van az ég, és saját ürességünk feltöltődik. Pacsai János szintén kiemelte, hogy a valódi békesség Istentől betöltve lenni. Fiára, Cirillre nagy hatást tett, hogy a Međugorjét felkereső zarándokok jelentős része fiatal. Cirill alig egy héttel ezelőtt sportsérülést szenvedett, azonban a Jelenések hegyére és a Krizsevácra minden gond nélkül felkapaszkodott. „A Szűzanya segített” – tette hozzá a fiatalember.

Pacsai János meghívására csatlakozott a zarándoklathoz Vakles Attila görögkatolikus lelkipásztor, a felvidéki Szeszta parókusa, aki első alkalommal járt Međugorjéban. Elmondta, sokkal többet talált, mint amire számított, a világ számos országából érkezett papok és hívek sokasága jelentette számára a legnagyobb élményt. „Mindannyian ugyanazzal a szándékkal jönnek: megerősödni, megtisztulni és új lendületet kapni” – emelte ki Vakles Attila.

A középiskolás Szakács Liliána egy, a történelem viharaiban megpróbált településről, a szlovák–ukrán határ által kettévágott Kisszelmecről érkezett a több mint hetven fős, javarészt fiatalokból álló kárpátaljai csoport tagjaként. „Nem gondoltam, hogy ilyen jól fogom magam érezni és ilyen lelki békére találok Međugorjéban. Jó volt kiszakadni az iskolai, kollégiumi mindennapokból, és hitről, Istenről beszélgetni a kortársaimmal.”

A Béke Királynője-zarándokvonat szeptember 15-én délután indult a Keleti pályaudvarról. A négynapos út során a közel hatszáz zarándok szinkrontolmács segítségével kapcsolódhatott be a međugorjei plébániatemplom mögötti szabadtéri oltárnál végzett közös imádságokba, emellett keresztutat jártak a Krizsevác hegyen, rózsafüzért imádkoztak a Jelenések hegyén, valamint felkeresték a szenvedélybeteg fiatalokat felkaroló Cenacolo közösséget is.

Fotó: Gieszer Richárd

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria