Megjelent az Új Ember 2021. július 11-i száma

Hazai – 2021. július 7., szerda | 20:27

Az Új Ember idei huszonötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Riportot közlünk a dél-magyarországi Katymárról, ahol száz év után ismét újmisés papot köszönthettek a helybeliek. Tomaskovity Szabolcsot hagyományos módon, processzió keretében kísérték a szülői háztól a templomhoz. A hagyományról és a nagy eseményről számos érdekes részletet olvashatnak riportunkban.

Országos roma zarándoklatot rendeztek Boldog Ceferino, a romák védőszentje születésének 160., vértanúságának 85. évfordulója alkalmával július 3-án Mátraverebély-Szentkúton. Többek között Tuzsér, Kántorjánosi, Nyírkáta, Máriapócs, Levelek cigány közösségeinek képviselői vettek részt az országos zarándoklaton. A rendezvényen mások mellett Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Cigánypasztorációs Bizottságának elnöke tanítását hallgathatták a jelenlévők. A zarándoklatról képes tudósítást közlünk a lap 5. oldalán.

Szent József évében az apaság különféle arcait mutatjuk meg lapunk cikkeinek segítségével. A Bocsák családban nyolc gyermek nevelkedik, a kilencedik kisbabaként négy éve váratlanul meghalt. A hit, a zene és az egymásra figyelés meghatározza a család légkörét. Az édesapa a MÁV Szimfonikus Zenekarban hegedül, és a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanít. Feleségével, Benyus Annával még a középiskolában ismerkedtek meg. Bocsák Gábor az apaságról és a zenéről is vall a vele készült interjúban.

A szépre érzékeny gondolkodók iskolája és közössége, a MűGond idén február 24. és május 14. között Digita’Commedia címen online mesterkurzust tartott, amely művészeti, teológiai és filozófiai szempontból is átfogóan értelmezte a világirodalom talán legnagyobb alkotását, az Isten színjátékot. Az előadók az eseménysorozattal a szerző, Dante Alighieri halálának 700. évfordulójára emlékeztek. A kezdeményezés Hoványi Márton irodalomtudós, katolikus teológus, a MűGond társalapítója vezetésével jött létre. Az Új Ember interjújában a MűGond közösségéről és az Isteni színjátékról is olvashatnak.

A Mértékadó kulturális mellékletben többek között arról írunk, hogy befejeződött a Krisztus inge című magyar játékfilm forgatása, mely Várnai Péter azonos című történelmi színjátéka alapján készült. A történet a hazai szerzetesrendek kommunista hatalom általi betiltását meséli el. A színmű és a film is fél évet ölel fel, az 1950 májusától novemberig terjedő időszakban játszódik. A mozi rendezőjével és egyik főszereplőjével, Eperjes Károly Kossuth-díjas színművésszel a film mátyásföldi vágóstúdiójában beszélgettünk.

Újabb kiállítóhellyel és állandó kiállítással bővült a győri Káptalandomb kulturális és spirituális kínálata. A Legenda Aurea – Ereklyék vonzásában címmel megrendezett tárlat a Szent László-herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép történetét és kultuszát mutatja be. Június 25-én Veres András győri megyéspüspök áldotta meg az új létesítményt. A tárlatról a Mértékadóban is olvashatnak.

Természetesen az Új Ember kulturális mellékletében is megemlékezünk az Isteni színjáték írójáról és a nagy műről: a Dante a Bibliát folytatta című interjúban Mátyus Norbert irodalomtörténésszel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensével beszélgettünk.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria