Megkezdődött a tanév az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Hazai – 2021. szeptember 14., kedd | 13:48

Szeptember 10-én tartották az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanévnyitó ünnepségét. Ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba érsek.

Az idei tanévnyitó minden jelenlévő számára más, mint az eddigiek: új néven, új fenntartóval, új programmal indul az oktatás. Változás az is, hogy szentmisével kezdtük az ünnepséget, Isten segítségét kérve az egész évi munkánkra – fogalmazott Ternyák Csaba egri érsek, az egyetem nagykancellárja az ünnepségen.

Elmondta, személyesen is különleges élmény számára a Líceum udvarán misézni és így megnyitni az akadémiai tanévet. A fenntartó Egri Főegyházmegye főpásztora szentbeszédében kiemelte, hogy mindez a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus napjaiban történik, amikor az egész katolikus világ Budapestre figyel, és hazánkba érkezik Ferenc pápa is.

Az érsek homíliájában Jézus példabeszédére utalva úgy fogalmazott: nem biztos, hogy minden szálkát észre kell venni, arra azonban érdemes felhívni a tanárok és a hallgatók figyelmét is, hogy nem lehet nagyobb a tanítvány a mesterénél. Az evangélium mondata azt üzeni az oktatóknak: lássák meg a fiatalokban, hogy ki, mi lakozik bennük. Segítsék őket abban, hogy talentumaikat kibontakoztathassák, hogy nagyszerű tudósok, kiváló emberek, jó pedagógusok válhassanak belőlük.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem első tanévnyitója lehetne akár a 247. ilyen ünnepség is Egerben, hiszen az egyetemi ház már 1774-ben megnyitotta kapuit. Az intézmény 167 évig egyházi, ezt követően 80 évig állami fenntartásban volt, ez év augusztus 1-jén pedig visszatért az alapító szárnyai alá, és katolikus egyetemként működik tovább – idézte fel az egri egyetem történetét köszöntőjében Pajtókné Tari Ilona rektor.

Hozzátette, az elsőéves hallgatók nagy múltú intézménybe nyertek felvételt, ahol már a 18–19. században is magas színvonalú képzés folyt. És az idő kereke nem áll meg, az alapító püspök szellemisége ma is áthatja a munkát, miközben az Eszterházy a térség szellemi és tudásközpontjaként a kulturális és gazdasági élet felemelkedését szolgáló, meghatározó jelentőségű intézménnyé vált.

A rektor az elsőéveseknek szóló üzenetében kifejtette: „Azért dolgozunk, hogy a felsőfokú tanulmányaikat nálunk megkezdő fiatalok az itt eltöltött egyetemi évek alatt nyitott és kreatív, megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültségű szakemberekké váljanak. Mindemellett törekszünk arra, hogy olyan értékrendszert közvetítsünk, amely a szeretet által vezérelt és szilárd alapokat biztosít. Emberközelibb világot csakis összefogva, egymást segítve lehet teremteni. A kulcs abban van, amit Árpád-házi Szent Erzsébet által tudunk: ahhoz, hogy boldog lehess, tégy másokat boldoggá.”

Hankó Balázs Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédében felidézte, Mindszenty József bíboros idejében vetődött fel először Egerben a katolikus egyetem létrehozásának gondolata, ám ezt a tervet akkor a kommunista hatalomátvétel megakadályozta.

Az államtitkár beszédéből kiderült, hogy a kormány 2030-as stratégiai célkitűzéseinek elérésében az egyetemekre kiemelt szerep hárul. A kutatás-fejlesztés, az innováció, a vállalati és nemzetközi kapcsolatok tovább erősítése mellett a felsőoktatási intézményeknek értékteremtő és értékeket megőrző oszlopoknak kell lenniük.

A kormány jelenleg a GDP 1,3 százalékát fordítja a felsőoktatás támogatására, s ezt jelentősen növelik a következő évben. A 650 milliárdos 2022-es felsőoktatási előirányzatot kiegészítik a fejlesztési forrásokkal, így az egyetemekhez juttatott állami támogatás összege eléri majd az 1000 milliárd forintot, ez pedig már a GDP 2 százalékát jelenti. A cél az, hogy az egyetemek a már megtervezett, nagyívű céljaiknak megfelelő fejlesztési forrásokkal gazdálkodhassanak, s ez egyedülálló előrelépést jelent majd a magyar oktatás történetében.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy az idén immár 30 ezer diákot oktató egyházi intézmények kiemelt stratégiai partnerek az állam számára. Az egyetemi szférában – az egyházi fenntartású intézményeknél is – 30 százalékos bérfejlesztést terveznek, első körben szeptemberben, majd jövő januárban.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a 2021/22-es tanévben megközelítőleg 2500 elsőéves hallgató kezdte meg felsőfokú tanulmányait. A szeptember 10-én tartott ünnepségen Pajtókné Tari Ilona rektor és Juhász Tibor tudományos rektorhelyettes átadta a demonstrátori címeket az eredményesen pályázó hallgatóknak. Az eseményen köszöntötték a közelmúltban állami kitüntetéssel elismert egyetemi oktatókat is. Az elsőéveseket jelképesen egyetemi polgárrá fogadták a karok dékánjai, majd a gólyák közösen mondták el az eskü szövegét.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Minczér Gábor alpolgármester köszöntötte a felsőfokú tanulmányaikat megkezdő diákokat, s jelképesen átadta számukra a város kulcsát. Maczek Regina az új hallgatók nevében fogalmazta meg, hogy nagy próbatétel számukra egy ilyen nagy múltú egyetemen megkezdeni tanulmányaikat, de remélik, a kihívások mellett lesz bőven sikerélmény, örömteli pillanat, és számos életre szóló barátság is kötődik majd.

A tanévnyitó ünnepségen kivételes zenei élményt nyújtott az egyetem hallgatóiból és tanáraiból alakult Snidero Quartet, Nagy Zoltán közreműködésével, valamint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola kamarakórusának fellépése, Kovács Ádám vezetésével.

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem/Egri Főegyházmegye

Fotó: Szántó György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria