Megkoszorúzták Bedy Vince emléktábláját a győri Káptalandombon

Hazai – 2017. április 4., kedd | 14:09

Ünnepélyes megemlékezés keretében koszorúzták meg március 31-én Bedy Vince (1866–1938) győri nagyprépost, jeles egyháztörténész tavaly felavatott emléktábláját a győri Káptalandombon.

A Győri Egyházmegyei Levéltár által szervezett megemlékezés elején Nemes Gábor történész, az intézmény munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, majd Veres András megyéspüspök mondott rövid beszédet. A főpásztor kifejtette, hogy manapság sajnos kevéssé adatik meg, hogy egy pap a teológiai tanulmányok mellett egy-egy világi tudományban is elmélyüljön. Bedy Vince főképp ebben lehet számunkra példakép, s abban, hogy az európai kultúrában, mely manapság bizonyos értelemben veszélyben van, őrizzük a tiszta keresztény értékeket és elődeink szellemi teljesítményét az utókor szellemi-lelki gazdagodására.

Székely Zoltán, a mosonmagyaróvári Hanság Múzeum igazgatója Bedy Vince sokrétű, tudományos, kulturális és közéleti munkásságát méltatta, s kiemelte, az 1945 előtti „boldog békeidők” nemzedékének teherbírása és fegyelme olyan eredményeket produkált, melyek ma már egy-egy kutatócsoport széles körű vizsgálódásával egyenértékűek. A múzeumigazgató hangsúlyozta, Bedy Vince tudományos életműve mind a mai napig aktuális, forgatható és kutatható, s végül a Győri Egyházmegyei Levéltár elkötelezettségét méltatta, amely a 151 éve született győri kanonok-egyháztörténész emlékét ápolja.

A megemlékezés végén Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport- és Turisztikai Bizottsága, Gyirmót település, a Győri Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ, a Gyirmóti Római Katolikus Plébánia, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltára, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, a Hanság Múzeum, Győr Megyei Jogú Város Levéltára, a Bencés Diákok Győri Egyesülete, a Bedy Vince Alapítvány, valamint a Győri Egyházmegyei Levéltár nevében helyezték el a tiszteletadás koszorúit az emléktábla előtt.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria