Megnyitotta az új tanévet a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat

Hazai – 2019. szeptember 18., szerda | 9:42

A különféle felekezetek által fenntartott roma szakkollégiumok hallgatói évről évre összegyűlnek szeptember elején, és együtt kezdik el az új tanévet. Idén a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium szervezésében Szolnok adott otthont szeptember 14–15-én a kétnapos rendezvénynek, amelynek mottója ez volt: „Egymásért – egy másért”.

A szolnoki főiskola campusának nagy előadója teljesen megtelt: tizenegy intézmény több mint háromszáz hallgatója vett részt a tanévnyitó hétvégén.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) célja sokoldalúan képzett, szakmai munkájukban magas szintre törekvő, a fejlődésre nyitott, elkötelezett, cigány identitásukat is vállaló, keresztény értelmiségiek nevelése.

A hálózat kialakításában nyolc évvel ezelőtt Balog Zoltán – akkor még társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként – tevékeny szerepet játszott. Az idei rendezvényen ismét jelen volt, és hangsúlyozta: fontosak a szakkollégisták, fontos, hogy legyen egy olyan új roma középosztály, amely példát tud mutatni az integrációban. „Akiket a magyarországi romák ügye megérintett, azok »már nem tudnak menekülni«, együtt akarnak jobb életet ebben az országban” – fogalmazott Balog Zoltán.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke először vett részt roma szakkollégiumi rendezvényen azóta, hogy a diagnózisalapú felzárkózási romastratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossá nevezték ki idén tavasszal. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy találják meg a nekik ajándékul adott, a világon egyedülálló életet, cselekedjenek, és váljanak környezetük aktív irányítóivá.

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot Kocsis Fülöp érsek-metropolita alapította azután, hogy 2015-ben létrejött a Hajdúdorogi Főegyházmegye. A főpásztor római távolléte miatt Seszták István főhelynök köszöntötte a szakkollégistákat. 

Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Fixl Renáta, a Hanns Seidel Alapítvány képviselője is. Jövőre lesz harminc éve, hogy a szervezet Magyarországon jelen van; a demokrácia, a béke és a fejlődés szolgálatába állított programjaival régóta segíti a KRSZH működését is. 

Az efezusi tanítványok megkeresztelkedésének történetével (ApCsel 19,1–7) biztatta a hallgatókat Schanda Anikó, aki a Magyarországi Református Egyházat képviselve tölti be a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöki tisztségét. „Ti magatok legyetek a változás! – biztatott. – A példa adott, hiszen ma már több tucatnyi mérnök, orvos, tanító, a saját területén kiváló szakember alkotja a KRSZH alumni hálózatát.”

Az első napról szóló beszámolót teljes terjedelmében, további képekkel ITT találják.

*

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat idei tanévnyitója rendhagyó módon az önkéntesség jegyében telt. Az intézményrendszer a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felsőségvállalásra, így a szakkollégiumok lehetőséget teremtenek arra, hogy a zömében hátrányos helyzetű kollégisták ne csak a segítség elfogadását tanulják meg, hanem ki is próbálhassák magukat segítő szerepben.

Szombaton délután a helyi görögkatolikus óvodában és iskolában végeztek önkéntes munkát a hallgatók: többek között faültetés, készégfejlesztő játékok felszerelése és kerítésfestés volt a feladatuk.

A konferencia második napja az önkéntesség elméleti hátterének elmélyítéséről szólt: vasárnap délelőtt műhelymunkákra várták a szakkollégistákat. Ezek levezetésére a szervezők olyan szakembereket kértek fel, akik a saját közösségükben aktívan tesznek azért, hogy mások életét segítsék; vagyis az önkéntesség zászlóvivői.

Nyolc csoportban folyt a munka. Mások mellett Balázs Mihály görögkatolikus papnövendék is várta az érdeklődőket; ő volt a főszervezője idén a Szent Damján-tábornak. Sokat tanulhattak az egyetemisták a beás cigány származású Jakus Lászlótól is, aki a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke – a szervezet alapcéljai a hagyományőrzés és a tehetségkutatás. Hasonló céllal működik az a tanoda, amelyet Bolyhos Andrea és Ladányi Erika vezet; nap mint nap azért dolgoznak, hogy a nélkülöző, nehézségekkel küzdő 10–24 éves fiatalok képesek legyenek a hátrányaikat ledolgozni és kompetens felnőtté válni.

A foglalkozásokat kiértékelés zárta. „Nem lehet erről eleget beszélni, hiszen az önkéntesség terén az egész magyar társadalomnak nagy a hiányossága” – világított rá Kocsis Fülöp érsek-metropolita, aki egyenesen Rómából érkezett Szolnokra, a tanévnyitó konferenciára. „Nem vagyunk elég lelkesek, ami abból adódik, hogy sajnos nem ismert kellően ez a lehetőség. Pedig nagyon sokat ad az, ha az ember önkéntesen, viszonzás nélkül, a saját készségéből fakadóan akar segíteni másoknak.” A főpásztor arra biztatott, ismerjük fel magunkban, hogy a magyar és a cigány tudja szeretni egymást, képes az együttműködésre és közösen nagyszerű dolgokat tud véghezvinni.

A szervezők jól sáfárkodtak a tanévnyitóra szánt büdzsével: arra is jutott keret, hogy tanszercsomagokat vásároljanak a tiszabői általános iskolások számára, több száz gyereknek könnyítve meg ezzel az iskolakezdést. A csomagokat Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára és Rózsahegyiné Juhász Éva, a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Szakkollégium igazgatója adta át az iskola intézményvezetőjének.

A tanévnyitó konferencián a segítségnyújtás egy másik módjaként véradást is szerveztek, amelyre csaknem negyvenen jelentkeztek.

A második nap ökumenikus istentisztelettel zárult a szolnoki görögkatolikus templomban. Balog Zoltán miniszterelnöki biztos református lelkészként köszöntötte ismét a szakkollégistákat és mondta el prédikációját. A Márk-evangélium 8. fejezetétől induló szakasz (Mk 8,34–9,1) néhány fontos szava köré építette fel gondolatmenetét: követni, megszerezni, megmenteni, elveszíteni, szégyellni. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a keresztény közösségben különösen fontos, hogy meglássuk a másikban azt az értéket, ami akár minket is gazdagíthat.

Kocsis Fülöp így fogalmazta meg az istentisztelet végén a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat legfontosabb küldetését: akiket meg tudunk szólítani, azokat vezessük Krisztushoz.

A KRSZH szolnoki tanévnyitó konferenciájának második napjáról szóló tudósítás ITT olvasható teljes terjedelmében.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria