Megosztó témákról indít beszélgetéssorozatot a Shoeshine.hu

Hazai – 2020. június 22., hétfő | 17:50

Június 28-án este 8 órától új, izgalmas beszélgetéssorozatot indít a Shoeshine: régi filmjeik mély témáit leporolva új, a keresztény közhelyeket mellőző, lényegre törő és őszinte eszmecserékkel készülnek.

A Shoeshine.hu 2014-es két évados CommonPost sorozatának célja az volt, hogy ne csak üzenjen valamit az érdeklődőknek, hanem gondolkodásra, belső válaszadásra ösztönözze őket. Ebben a sorozatban olyan megosztó témákat dolgoztak fel, melyek közhellyé vált „ellentéteket”, közösségi és társadalmi feszültségeket mutattak be részletesebb, személyesebb megközelítésben. A filmekben sok nehezebb társadalmi kérdés is felvetődött, ilyenek voltak többek között a melegkérdés, a cigányság helyzete, a keresztény közösségek befogadást érintő kérdései, vagy épp a párkapcsolati elköteleződéssel és szexualitással kapcsolatos problémák a keresztény szubkultúrában.

A krisztusi empátiával átszőtt párbeszéd, az építő vita ma is nagyon fontos. Ezért úgy döntöttek, hogy „nosztalgikus filmklubra” hívják minden gondolkodásra vágyó olvasójukat és nézőjüket, és a meghívott vendégekkel 2020-ban újranézik a CommonPost sorozat néhány részét, majd beszélgetnek a filmekben látott olykor-olykor megrendítő vagy felháborító felvetésekről.

*

Az online térben indul a beszélgetéssorozat. Az első évad témái és vendégei:

Első rész: 2020. június 28., 20.00 – „Keresztény vagyok, van egy meleg barátom”

„Vajon beengednénk-e a közösségünkbe egy leszbikus párt? Összeadhat-e az Egyház meleg párokat? Mit gondol a homoszexualitás kérdéséről az Egyház, a Biblia, és mit gondol egy hétköznapi pap, egy lelkész, vagy egy pszichológus? Hol van az igazság, meddig tart a szeretet, és hol van az egyén ezekben a súlyos kérdésekben?”

Vendégek: Csomós József református lelkész, Hodász András katolikus pap, Gyenis-Kátai Noémi pszichológus

Második rész: 2020. július 12., 20.00 – „Közösségi valóságshow”

„Ha azt mondom: fiatal keresztény közösség, jó eséllyel egy vidám, nyitott, szinte idilli közegre gondolsz. De vajon tényleg annyira nyitottak a közösségeink, mint amennyire gondoljuk? Egyáltalán van-e létjogosultságuk, valóban többek leszünk-e általuk? Vajon hogyan nem válnak közösségeink kényelmes elitklubokká? Ebben a részben kibeszéljük az egykori valóságshow-t!”

Vendégek: Andrásfalvy Mirjam vlogger, Gégény István kommunikátor, Bese Gergő katolikus pap

Harmadik rész: 2020. július 26., 20.00 – „Így jártunk a nőkkel”

„Létezik-e a Nagy Ő? – teszi fel a kérdést minden második nőimagazin-cikk és amerikai romantikus vígjáték. Mi van, ha Nagy Ővé igazából válnunk kell? Na és mi a helyzet az elköteleződéssel? Nem is beszélve a házasság előtti szexről. Apropó, miért is ne beszélnénk róla? Mi beszélünk!”

Vendégek: Bellovics Gábor jezsuita szerzetes, Hamar Donát vlogger, Fally Veronika tréner

Negyedik rész: 2020. augusztus 9., 20.00 – „Mise vlog”

„Ha egy mondatban össze kéne foglalnod, hogy mi a szentmise, mennyire lennél bajban? Ha ezt egy olyan embernek kéne elmagyaráznod, aki csak turistaként teszi be a lábát a templomba, mit mondanál? Mit jelent nekünk, katolikusoknak, mit jelent a kívülállóknak, és vajon hol találkozhat ez a kettő, ha egyáltalán találkozhat?”

Vendégek: Csomós József református lelkész, Péterfi Gábor pedagógus, Borbás Barna újságíró

*

Szeretettel várnak mindenkit a filmklubepizódok közvetítésein, melyek a Shoeshine YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán lesznek elérhetők.

Forrás és fotó: Shoeshine.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria