Megszentelték a mátészalkai görögkatolikus óvodát

Hazai – 2021. október 7., csütörtök | 10:34

Az Istenszülő oltalmának ünnepén, október 1-jén szentelték meg a Nyíregyházi Egyházmegye legújabb köznevelési intézményét, a mátészalkai Mária Kertje Görögkatolikus Óvodát.

Az intézmény, mely korábban a mátészalkai Négy Évszak Óvoda kertvárosi tagóvodája volt, szeptember 1-jén kezdte meg működését.

Az Istenszülő oltalmának ünnepén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök megáldotta az intézmény munkatársait, a gyermekeket és hozzátartozóikat.

Az épület csoportszobáiban és helyiségeiben Papp Zoltán mátészalkai parókus, Papp Tibor főhelynök és Szabó Tamás pasztorális helynök, oktatási referens végezték a szentelést.

Az ünnepségen jelen volt Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere; Juhászné Kicsák Mariann alpolgármester; Kovács Sándor helyi országgyűlési képviselő; az egyházmegye oktatási irodájának képviselői; Bodnár Attila, az óvoda lelki igazgatója; valamint Szabó Attila, a Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatója.

Bojer Ilona, a Mária Kertje Görögkatolikus Óvoda intézményvezetője köszöntőjében elmondta: két emberöltő telt el azóta, hogy utoljára görögkatolikus óvoda működött Mátészalkán. „Szeptember 1-jén egy új élet kezdődött és egy régi éledt újjá” – fogalmazott.

A keresztény szellemiség a hitre nevelés új lelkületével kiegészülve azokat az alapokat kívánják lerakni – az elcsendesedés, a hit, a szeretet, az önzetlen segítségadás, a békesség, az imádság krisztusi értékeit –, melyekkel teljes értékű életet élhetünk. Az itt nevelkedő gyermekeket az intézményvezető bimbózó virágnak nevezte, akiket gondoznak az óvodában, hogy kinyílhassanak. Ők innentől Szűz Mária kertjének virágai is egyúttal.

Szocska Ábel püspök beszédében szólt a névválasztás jelentőségéről. Megfogalmazta a célkitűzést is, hogy ez az óvoda az eddigi működésén túl az Úr Jézussal legyen több, hogy aki ide jár, vallási felekezettől függetlenül tapasztalja meg az Úr Jézus szeretetét.

A szertartás után az óvodások és a pedagógusok műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. Majd kötetlen beszélgetéssel zárult az ünnepség, mely során Szocska Ábel püspök igyekezett megismerkedni a jelenlévő szülőkkel személyesen is.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria