Megtartották a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat negyedik, utolsó ülésszakát

Hazai – 2022. március 28., hétfő | 15:13

Március 26-án tartották a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat negyedik, egyben utolsó ülésszakát.

Az alkalmon a liturgia és a karitász témaköréről tanácskozott az egyházmegye papsága és a világi munkatársak. A zsinati tagok a témafelelősök bevezetőjét követően először kiscsoportos formában dolgozták fel a munkadokumentumokat, majd plenáris ülésen vitatták és szavazták meg a csoportok módosítási javaslatait.

„Az Egyház evangelizál és evangelizálódik a liturgia szépsége által, mely szintén az evangelizáló tevékenység ünneplése és az önátadáshoz szükséges megújult ösztönzés forrása.” (Evangelii Gaudium, 24) – olvashatók Ferenc pápa szavai az Egyház megszentelő feladata című munkadokumentumban, amely hangsúlyozza: az evangelizáció olyan liturgiát kíván az Egyházban, amely képes Istenhez emelni az emberi szíveket.

Az előkészítő munka folyamán a téma felelősei olyan kérdésekre keresték a hívekkel együtt a választ, mint hogy mitől szép a liturgia; mely népi ájtatosságok, áhítatgyakorlatok élnek elevenen az egyes plébániákon; mely áldásokat használják a gyakorlatban, s melyeket lehetne bevezetni, újjáéleszteni.

A délután folyamán tárgyalt Kaposvári Egyházmegye szeretetszolgálata című munkadokumentum az egyházmegyei Karitász feladatát, támogató-tanácsadó szerepét mutatja be. Megállapítja, a Karitász feladatköre a kor igényeivel, a gazdasági és társadalmi helyzet változásával folyamatosan bővül. A segítségnyújtás egy kiemelt területének a családok támogatását tekintik, elsősorban élelmiszerrel, ruhával és gyógyszerrel. Rendszeresen szükséges, hogy krízistámogatást nyújtsanak, amikor egy-egy akut probléma adódik (rezsibefizetés, tűzifa beszerzése, hirtelen haláleset, súlyos betegség). Mindemellett támogatják a családokat gyermekeik iskoláztatásában is, valamint nyári családi programokat, táborokat szerveznek számukra.

Feketéné Szabó Márta, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta: jelen pillanatban 32 csoport szolgál az egyházmegyében. Tapasztalataik szerint egyre inkább előtérbe kerül a lelki segítségnyújtás igénye a támogatottak körében. Sok elmagányosodott idős vagy beteg ember él, akiknek szükségük van az anyagi segítségnyújtás mellett a lelki támogatásra is. Kiemelte, hogy szükséges továbbképezni az önkénteseket és segíteni őket abban, hogy szakszerű lelki segítséget is nyújthassanak a rászorulóknak.

A zsinat május 28-án ünnepi szentmisével zárul a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén kihirdetik a zsinaton megfogalmazott és a megyéspüspök által elfogadott javaslatokat, melyek célja az egyházmegye közösségi és lelki megújulásának elősegítése.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria