Megújul a váci székesegyház

Hazai – 2021. augusztus 7., szombat | 19:00

Marton Zsolt váci megyéspüspök augusztus 4-én a váci Schuszter Konstantin téren sajtótájékoztatón számolt be a jövőre 250 éves székesegyház felújításáról.

Az épület nemcsak a katolikusoknak fontos, hanem a nemzeti kultúrának is kincse, és a város szimbóluma; rekonstrukciója a magyar kormány jelentős támogatásával valósul meg.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta: a kormány a Dunakanyart kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek nyilvánította, aminek köszönhetően sok beruházásra nyílt lehetőség. Vác püspöki székhely, a műemlékek jó része az Egyházhoz kötődik. Az egyházi műemlékek felújítására a kormány négymilliárd forint támogatást biztosít, ebből történik meg a renoválás is.

Marton Zsolt püspök bejelentette, hogy a rekonstrukció keretében megújul a székesegyház belső tere, frissítő festést végeznek, modern hangtechnikai berendezéseket építenek be, felújítják az épületgépészeti, valamint az elektromos rendszert, a kupola héjazatát, az épület külső homlokzatát; a bejáratnál feljáró épül a mozgáskorlátozottak számára. Mindemellett felújítják a Galamb utcai oktatási központot is. A szükséges cseréken felül modernizálják a belső tereket, új funkciókat alakítanak ki, többek között egyházi intézményeket ellátó 600 fős konyhát létesítenek.

A székesegyház felújítása idején (előreláthatóan 2022 végéig) a hívek más belvárosi templomokban tudnak szentmisén részt venni hétköznap és vasárnap is: a Barátok templomában, a Piarista templomban, a Fehérek templomában és a Karolina-kápolnában. A felújítás miatt előforduló esetleges kellemetlenségekért a hívek türelmét és megértését kérik ezúton is.

*

A váci Nagyboldogasszony-székesegyház (gyakran váci dóm) a Váci Egyházmegye széktemploma, a vác-alsóvárosi egyházközség plébániatemploma, Magyarország egyik legnagyobb katedrálisa, amely Vác Schuszter Konstantin püspökről elnevezett terén áll. 1761 és 1777 között épült, klasszicista és késő barokk stílusban. Építtetője Migazzi Kristóf bíboros. Tervezője az olasz-francia származású osztrák építész, Isidore Canevale; a szentély és a két sekrestye az osztrák Franz Anton Pilgram tervei szerint készült el. A homlokzattal Canevale a francia klasszicizmus akkor egyedülálló magyar példáját hozta létre. A belső kialakítást Oswald Gáspár piarista testvér végezte. A főoltárkép és a kupola freskója Maulbertsch alkotása. A felszentelést 1772. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén maga Migazzi bíboros végezte, ünnepélyes keretek között.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria