Megújult az Örömhírvétel görögkatolikus templom és új közösségi ház létesült Hodászon

Hazai – 2022. november 22., kedd | 9:01

Az Istenszülő templomba való bevezetésének előünnepén, november 20-án a Hodászi Görögkatolikus Parókiához tartozó felújított és újonnan kialakított épületeket áldottak meg.

A magyar kormány támogatásával valósult meg a hodászi Örömhírvétel görögkatolikus templom külső rekonstrukciója. A régi barokk templom helyére emelt bizánci stílusú, 1998-ban fölszentelt templom tetőhéjazatának újrafedésére és külső felújítására került sor.

Ugyanebben az időszakban készültek el fejlesztések a Nyíregyházi Egyházmegye egyik projektjének keretében: a parókiaépület belső festése mellett a hátsó udvarban levő, elavult épületkomplexumban kialakítottak egy új közösségi házat, amely a hívek lelki, kulturális és szellemi központja lesz.

Az ünnepi Szent Liturgiát Szocska A. Ábel megyéspüspök vezette, akivel a helyi parókus, Kanyó Árpád mellett Papp Zoltán kerületi esperes, mátészalkai parókus, valamint Zolcsák István nyírcsászári és Gelsei Gábor ópályi parókusok, valamint Zoltán György diakónus, az asszisztenciát ellátó papnövendékek és a ministránsok szolgáltak együtt az oltárnál.

Homíliájában a püspök  két csodás tett – a vérfolyásos asszony gyógyulása, valamint Jairus leányának feltámasztása – és a Hodászon működő két önálló – magyar és cigány – parókia élete között vont párhuzamot. Kiemelte, hogy ma mindannyian tanúi vagyunk annak, hogy Isten „nemcsak a személyekben, hanem az épületekben is tud csodát tenni”.

„Két csoda – két közösség” – Krisztusnak mindkettőre gondja van. Szégyen lenne, ha elfeledkeznénk arról a Mesterről, aki „nem fordul el senkitől, aki bizalommal fordul hozzá”.

A karácsonyi böjt idejére (a görögkatolikusoknál már elkezdődött az advent) néhány  megfontolandó kérdést fogalmazott meg a püspök Jairus hite, bizalma és alázata kapcsán:

Mikor fordultam utoljára igazán, tiszta szívvel Jézushoz?
Hányan borulunk le a templomban, de úgy igazán az Úr lábához?
Mikor tapasztaltam meg Jézus segítségét az életemben?
Mikor imádkoztam másokért, és nem csupán önmagamért?
„Ne félj, csak higgy!” – Mekkora a hitem? Vagy esetleg már én is nevettem ki Jézust, a keresztényeket?

Sokat tanulhatunk az evangéliumban említett két csodából, mert a keresztényeknek manapság különösen fontos, hogy egymást hitben, alázatban és imádságban erősítsék, hiszen Jézus szavai ma bennünket is bátorítanak: Ő nem feledkezik el senkiről, ma is csodát tehet mindannyiunkkal éppúgy, mint ezekkel a most felújított épületekkel – fogalmazott Szocska Ábel.

A Szent Liturgia elbocsátó részét egy különleges meglepetés előzte meg. Gelsei Gábor ópályi parókust – aki 1993 és 2011 között szolgált Hodászon – a püspök papi mellkereszt viselésének jogával hatalmazta fel. Gelsei Gábor nemcsak a hívek pasztorációját látta el, hanem két új templom épült, valamint egy komplex intézményhálózat is létrejött a településen a működése idején. A hodásziak nevében Kanyó Árpád jelenlegi parókus köszönte meg neki és feleségének 18 év munkáját.

A Szent Liturgia után a templom körüli körmenetben a felújított külső részek és a parókia, majd a közösségi ház megáldásával zárult a szertartás. 

Szöveg: Kanyó Árpád

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kanyó Zsófia és Kanyó Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria