Megújult a pilinyi Mindenszentek-templom

Hazai – 2022. november 4., péntek | 15:08

A Nógrád megyei Pilinyben a templom búcsúünnepén, november 1-jén Marton Zsolt váci megyéspüspök megáldotta a felújított Mindenszentek-templomot.

Marton Zsolt püspök szentbeszédében utalt arra, hogy a templomfelújítás végső célja az, hogy az épület az imádságnak és a közösségnek megfelelő keretet biztosítson. A lelkipásztorok és a hívek feladata, hogy ezeket a tereket és a közösségi épületeket megtöltsék élettel, és a közösségek megerősödjenek.

Főpásztorként nem tudok mást kívánni, mint hogy a megújult templom megújult hitéletnek és közösségi életnek legyen a tere, ami nemcsak az egyházközség, de az egész település életére hatással tud lenni – fogalmazott a püspök.

*

A karancssági plébánia filiájaként működő templom felújítását régóta tervezték. A rossz minőségű palacserepek repedései miatt számos helyen voltak beázások az épületben. A felújítás során a teljes tetőborítást sikerült agyagcserépre cserélni, a beázott falakat javították és a külső homlokzatot is újrafestették.

A tetőfelújítást az Egyházi Épített Örökség pályázat keretében a magyar kormány 15 millió forinttal támogatta, míg a homlokzati felújítást a Váci Egyházmegye támogatásából és a hívek adományából tudták fedezni.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria