Megújult a templom és az iskola Kenderesen

Hazai – 2022. március 25., péntek | 11:40

A település lakóinak összefogásából és állami támogatásból felújított kenderesi Nagyboldogasszony-templomot szentmise keretében áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek március 22-én.

Prédikációjában a főpásztor megújulásra buzdított.

Generációk nőttek fel úgy, hogy az Istent második vagy harmadik vagy még távolabbi helyre tették az életükben. Ez a megújulás, ami most itt, a városban történik, az épületek megújulása, felhívás mindannyiunk számára, hogy

az életünket is meg kell újítanunk, hogy vissza kell találni az Istenhez,

mert egyedül őbenne találjuk meg életünk békéjét. Ki kell űznünk az életünkből bálványainkat, meg kell tennünk az első lépést egy nagy lelki megújulás felé – fogalmazott az érsek. – Tegyünk fogadalmat, hogy új életet akarunk kezdeni, amelyben része van az imádságnak, a szentgyónásnak, az áldozásnak, a szentségekhez való járulásnak azért, hogy valóban új életet kezdjünk. Ehhez kérjük Isten bőséges támogatását és áldását.

A szentmise végén elsőként Pádár Lászlóné korábbi polgármester mondott beszédet. Ismertette a templom történetét, majd köszönetet mondott a támogatóknak, kiemelve a település lakóinak nagylelkűségét.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára örömét fejezte ki, hogy megújultak a város középületei, a katolikus, valamint a református templom, és a Szent Imre Katolikus Általános Iskola is. Kiemelte, szerte a világban tapasztalható a rombolás, pusztítás, háború; nekünk azonban, keresztény szellemben, az építést kell választanunk.

Fazekas Sándor kormánybiztos, volt vidékfejlesztési miniszter beszédében többek között arról szólt, hogy az Istenbe vetett hit itatta át ezeket a falakat. „Egy lelki megújulás, egy közösségi megújulás része a templom megújulása is” – hangsúlyozta.

Kovács Sándor térségi országgyűlési képviselő csodáról beszélt a város és a templom megújulása kapcsán. „Testi mivoltunkban itt vagyunk, a szellem ápolására is lehetőség van Kenderesen az óvodában, iskolában, hogy okosabb, műveltebb legyen a következő generáció.”

*

A Jász-Nagykun-Szolnok megye középső részén található 4500 fős településen, Kenderesen álló Nagyboldogasszony-templomot 1783-ban kezdte építtetni gróf Haller Antal; az építész Rábel Antal volt. Az egyhajós templomot 1923-ban kibővítették, a két mellékhajó ekkor épült hozzá. Az oltárképet Falkonúri József festette, a mellékoltárok Rovátkai Lajos munkái. A mellékoltárok festményeit a Horthy család adományozta 1938-ban, az eukarisztikus világkongresszus alkalmából. A bal oldali mellékoltár képe Európában egyedülálló, mivel nemcsak szenteket ábrázol, hanem Szent István, Szent Imre és Gellért püspök mellett Horthy Miklósnét is felismerhetjük rajta. Mellettük neves magyar történelmi építményeket is látunk: a Lánchidat és a Budai Várat.

Az utolsó, 1987-es felújítás óta olyan állapotba került a templom, hogy szükségessé vált mind statikailag, mind pedig esztétikailag a teljes felújítása. A magyar kormány támogatásából statikailag megerősítették az épületet, felújították a homlokzatot, a tetőszerkezetet, a nyílászárókat, fal- és padlószigetelést kapott az épület, restaurálták a liturgikus berendezési tárgyakat, és a templom környezetét is rendbe tették – mondta el Koltavári Attila plébános.

*

A március 22-i ünnepi szentmise után a résztvevők átvonultak a helyi Szent Imre Katolikus Általános Iskola udvarára, mely 2015 óta működik az Egri Főegyházmegye fenntartásában.

Az iskolások rövid műsorát követően Bogdán Péter polgármester ismertette a két iskolaépület felújításának folyamatát, és köszönetet mondott a munkálatok megvalósulásáért. Elmondta: a Magyarország kormánya által nyújtott támogatásból lehetővé vált a homlokzat, a tető és bádogos szerkezet felújtása, a nyílászárók, bútorok, oktatási és informatikai eszközök cseréje, kültéri sport- és játszóeszközök telepítése.

Nagyné Lenge Margit iskolaigazgató háláját fejezte ki, hogy a felújítással a környék legjobban felszerelt intézményében végezhetik munkájukat a pedagógusok; otthonossá, gyermekbaráttá teszik az iskolát, ahol a gyermekek megtanulják, mit jelent embernek lenni, hogyan kell emberhez méltón élni – hangsúlyozta az intézményvezető.

Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult a település művelődési házában.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria