Metropóliai dolgozók találkozóját tartották Debrecenben – KÉPRIPORT

Hazai – 2022. április 29., péntek | 13:38

A Hajdúdorogi Főegyházmegye hivatala látta vendégül a Miskolci Egyházmegye és a Nyíregyházi Egyházmegye püspöki hivatalának dolgozóit április 26-án. A debreceni találkozó célja az volt, hogy a hasonló területeken tevékenykedő munkatársak közelebbről megismerjék egymást, és a kapcsolatépítés révén még hatékonyabb legyen a Görögkatolikus Metropólia működése.

A Petőfi téri székházban imaórával kezdődött a nap. A közös imádság végén Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszöntötte a munkatársakat.

A főpásztor röviden ismertette az épület történetét, amely öt éve ad otthont a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye központi irodáinak. A szecessziós épület eredetileg körfolyosós bérház volt, utcafronti üzletekkel. A második világháborúban lebombázták a hátsó részét. Az elmúlt évtizedekben sokféle használója volt az épületnek, ám a debreceni önkormányzat jóvoltából a következő száz évben egészen biztosan a Görögkatolikus Egyház birtokában lesz – mondta Kocsis Fülöp érsek.

Ezt követően a főegyházmegye munkatársai irodáikban is vendégül látták a Miskolci Egyházmegye és a Nyíregyházi Egyházmegye püspöki hivatali munkatársait. Az építésügyi, oktatási, gazdasági, pályázati, hitoktatási, gyermekvédelmi, illetve sajtó részleghez tartozó munkatársak kötetlen beszélgetésben ismerkedhettek egymással.

A nap városnézéssel folytatódott. A csoport ellátogatott a Szent Anna-székesegyházba, valamint az ökumené jegyében a református Nagytemplomba is, megismerhették mindkét templom történetét és gyönyörködhettek az építészeti örökségekben.

A program részeként a Déri Múzeumban látható Munkácsy-trilógiát is megtekintették.

Az Attila téren található Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyház sem maradhatott ki a látnivalók közül, ahol közös éneklés után Kocsis Fülöp metropolita ismertette, hogy hamarosan elkezdődik az épület teljes körű felújítása.

A főpásztor kifejezte: nagy öröm számára, hogy a miskolci és nyíregyházi székesegyházak után a debreceni is megszépülhet.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria