Milassin Bertalan Miklósra, Székesfehérvár második püspökére emlékeztek

Hazai – 2018. május 7., hétfő | 12:08

Május 4-én harmadik alkalommal emlékezett meg a székesfehérvári horvát nemzetiségi önkormányzat Milassin Bertalan Miklósról, Székesfehérvár második püspökéről a székesegyház altemplomában. A közös imádságot Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök vezette.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A főpásztor sírjánál Nagy István magyarul, Jakubek Tiborné horvátul idézte fel Milassin Bertalan Miklós életútját. Milassin Bertalan 1736. május 1-jén született, szülei bunyevác-horvát földművesek voltak. A bajai ferences szerzetesek felismerték tehetségét, támogatták tanulmányai elvégzésében, majd felvételt nyert a ferences rendbe, ahol a Miklós nevet kapta. A paphiány miatt még teológiai tanulmányainak befejezése előtt felszentelték.

Az ünnepi beszédekben kiemelték, a Milassin Bertalan Miklós által emeltetett épületek ma is meghatározó elemei a városnak. 1801-ben nyílt meg az elaggott papok otthona, a következő esztendőben pedig az egyházmegyei szeminárium is megkezdte működését a hajdani kármelita rendház épületében. József nádor kiemelten támogatta a szemináriumot, így tudott már 1802-ben elindulni az intézmény négy tanárral és 23 növendékkel. Még ebben az évben befejeződött a reprezentatív püspöki palota építése is, amely a hazai copf stílus máig kiemelkedő képviselője.

A megemlékezés végén a résztvevők koszorút helyeztek el Milassin Bertalan Miklós püspök sírjánál.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Molnár Viktória

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria