MindenkiNEK – Az eucharisztikus kongresszust népszerűsítik a Pécsi Egyházmegye fiataljai körében

Hazai – 2020. január 13., hétfő | 15:33

2020 első tanítási hetében a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diákjai reggelente a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) népszerűsítő előadásokon vettek részt. Az 52. eucharisztikus kongresszust hirdető prezentációkra hétfőtől péntekig az első órában várták a diákokat.

Január 10-én reggel Berecz Tibor ifjúsági referens, egyetemi lelkész, iskolalelkész mutatta be a 12. évfolyam tanulóinak Grász-Szily Boglárkát, a NEK Titkárságának egyházmegyei szervezőasszisztensét, aki videókkal és közös énekléssel színesítette a prezentációt. Boglárka Cristina Scuccia nővér vidám előadásával „ébresztette” a korai órákban a diákokat. A Szent Család orsolyita nővérei kongregációjának tagja 2014-ben Olaszországban megnyerte a The Voice televíziós tehetségkutató műsort.

Az előadás a NEK céljának és történetének ismertetésével folytatódott. „A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egy világméretű ünnepségsorozat az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítésére, célja Krisztus ünneplése, imádása az Oltáriszentségben. Tehát ez egy találkozási lehetőség Istennel és egymással, a barátainkkal.

A rendezvény története a 19. század végéig nyúlik vissza, ugyanis akkor szervezték meg az első NEK-et, utoljára pedig egy különösen nehéz történelmi korszakban, 1938-ban volt Magyarországon” – mesélte Grász-Szily Boglárka. „Idén, 2020-ban, szeptember 13-án, vasárnap délután négy órakor kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egy nyitó szentmisével a Puskás Ferenc Stadionban. Majd egy héten keresztül egymást fogják követni a programok. Mindennap több liturgikus eseményt szerveznek, és minden napnak lesz egy külön tematikája. A hét során a világ minden pontjáról érkeznek majd előadók. A főbb helyszínek közt lesz a Hősök tere, a Szent István-bazilika, a Margitsziget és a belvárosi templom is” – mondta Boglárka, majd egy újabb videóval szemléltette a színtereket.

A látványos összeállítást követően a szervezőasszisztens különböző internetes csatornákra hívta fel a diákok figyelmét, többek között Fábry Kornél Misevlogjára. Ezután az Ő és én sorozat egyik részét mutatta be, melyben a 15 éves Berei Mózes József műkorcsolyázó meséli el személyes történetét.

A diákok számára szervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust népszerűsítő eseménysorozat hamarosan folytatódik, amikor Grász-Szily Boglárka a Pécsi Egyházmegye köznevelési intézményeibe látogat.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Viedók: 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Youtube-csatornája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria