Mindent tökéletes rendben találtak a katolikus idősotthonban Somogyban

Hazai – 2020. május 9., szombat | 13:00

Május 7-én, csütörtökön ellenőrzést tartottak a Somogy Megyei Kormányhivatal járványügyi munkatársai a Kaposvári Egyházmegye fenntartásában működő Zselic Katolikus Idősek Otthonában Zselickislakon.

Világos Krisztián atya, egyházmegyei vagyonkezelő, a fenntartó képviselője újságírókkal közölte: az ellenőrök az eljárásrendre, a fertőzéskontrollra, az izolációs területre voltak kíváncsiak, és úgy találták, hogy utóellenőrzésre nincs szükség, az intézmény higiénés, közegészségügyi, járványügyi szempontból rendben van, hiányosságot nem tártak fel.

Beszámolt arról, hogy a Kaposvárhoz közeli községben található otthon 1-3 ágyas szobáiban 99 emberről gondoskodnak jelenleg, közülük 103 éves a legidősebb.

Az intézményben március 8. óta látogatási és kijárási tilalom van, azóta új lakót sem vettek fel, betartják a kormányzati direktívákat, és igyekeznek a legminimálisabbra csökkenteni az otthonon belüli kontaktusok számát – fogalmazott. Elmondta: a nagyétkezőt bezárták, a lakók a szobájukban étkeznek, a kápolnában nincs nyilvános miselátogatás, a szükséges mentális gondozás most személyre szabottan, a szobákban folyik.

Világos Krisztián hangsúlyozta, hogy az intézményben rendelkezésre áll a megfelelő számú és mennyiségű tisztítószer, valamint védőeszköz, belépéskor ellenőrzik a testhőmérsékletet, az érkezőknek kötelező szájmaszk, kesztyű, hajháló, cipőzsák, védőruha viselése. Az alkalmazottak fertőzéskontroll képzésen, mentális felkészítésen vettek részt, tudásukról számot adtak írásban kétszer.

Ma a dolgozóinknak a „békeidőkhöz” képest 50-60 százalékkal több a terhük, a lakóknak kényelmetlenséggel, némi lemondással jár a jelenlegi helyzet – közölte a fenntartó képviselője. Kitért arra is, hogy az otthonban demenciával élő idősek számára kiemelten fontos a gondozók arca, mosolya, metakommunikációja, amelyet a maszk most eltakar. Az intézményben jelenleg Covid-19 vírussal fertőzött lakó, illetve gyanús eset nincs.

Az izolációs területen jelenleg 6 fő lakik, akik a kórházból való hazatérésük után a 14 napos izolációjukat töltik.

Forrás: MTI 

Fotó: Varga György/MTI; Kling Márk/Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria