Mit jelent számodra a kereszt felvétele? – Búcsúi szentmise Berzencén

Hazai – 2020. szeptember 16., szerda | 16:57

Szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén templomuk búcsúnapját ünnepelték a berzencei hívek a Kaposvári Egyházmegyében. Az ünnepi szentmisét szabadtéren, a Szent Antal-kápolnánál celebrálta Varga László megyéspüspök, szentbeszédéből idézünk részleteket.

Hogyan viszonyulunk a kereszthez? – tette fel a kérdést a főpásztor. – Jézus azt mondja, hogy aki utánam akar jönni, vegye fel keresztjét mindennap, és kövessen engem.

Mit jelent nekünk, katolikus keresztényeknek a kereszt felvétele? Sokaknak valószínűleg csak annyit, hogy naponta keresztet vetnek, mások beérik annyival, hogy jelként keresztet hordanak a nyakukban.

Hogyan viszonyulunk a kereszthez? Mit jelent számunkra?

Valószínűleg a szívünk mélyén mindannyian azt reméljük, hogy megússzuk a kereszteket. Melyik az a kereszt, amelyikből erő fakad, s melyik az a kereszt, amelyik rombol? Nagyon sokan közülünk saját maguknak ácsolják a keresztet. Olyan életvitellel, amely mindent meg akar szerezni, és rengeteg szenvedés, baj, félelem és gyötrődés jár a nyomában. Mikor nem jönnek össze a dolgok, akkor felcímkézzük a betegségünket, hogy Isten ránk rakta a keresztet, pedig csak azért betegedtünk meg, mert nem tartottuk meg Isten kérését, miszerint pihenjünk. Hajtottuk magunkat, s mindent meg akartunk szerezni. Mikor ennek a következménye a betegség, akkor azt Istenre hárítjuk.

Hajlandóak vagyunk-e rálépni a keresztútra, miközben keresztet vetünk, miközben hódolunk nagypéntekenként a keresztre feszített Krisztus előtt, hajlandók vagyunk-e az igazi kereszthódolatot vállalni keresztényként ebben a világban?

Akik igent mondanak erre, azokat soha nem látott távlatokra vezeti Isten a szeretetben. Olyan utakra, amelyeket eddig nem ismertek, s olyan szabadságra, amiről még fogalmuk sem volt ez idáig. Olyan boldogságra, ami Isten országának boldogsága itt és most. Ők lesznek a békesség emberei, s azok, akik békességet teremtenek, mert hajlandóak meghalni önmaguk számára – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában.

A szentmise végén Csendes Sándor berzencei plébános köszöntötte a híveket és a megyéspüspököt, aki főpásztori áldásában részesítette Huszics József kántort, illetve Kovács János templomatyát a több évtizeden át tartó áldásos tevékenységükért.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria