Mohácsra és Komlóra érkezett a missziós kereszt

Hazai – 2019. szeptember 3., kedd | 19:48

Augusztus 28–30-ig Mohácson, a belvárosi templomban, augusztus 30-ától szeptember 2-áig pedig Komlón, a Szent Borbála-templomban róhatták le tiszteletüket a hívek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós jelképe előtt.

Augusztus 29-én, a mohácsi csata évfordulójának emléknapján szentségimádást tartottak a missziós kereszt jelenlétében, majd Battonyai János káplán mutatott be szentmisét. Homíliájában a megváltásról és a keresztről elmélkedett.

A kereszt az az olvasztótégely, amelyen át kell jutnunk, hogy képessé váljunk a Szent Istennel való egyesülésre. A kereszt csak akkor nyeri el igazi, keresztény értelmét, ha meglátjuk benne azt az utat, mely a feltámadásban végződik. Űzzük el tehát lelkünkből annak a haragvó Istennek a képét, akit Krisztus áldozatának kellene lecsillapítania – biztatott a szónok. Homíliája végén pedig arra bátorította a mohácsi híveket, hogy tegyék ki otthonainkba a keresztet, jelezvén és emlékeztetvén ezzel magukat Krisztus szeretetére.

A szentmisét követően Bacsmai László plébános, kerületi esperes kísérésével a hívek hódolatukat fejezték ki a missziós kereszt előtt.

A teljes mohácsi beszámoló ITT olvasható.

* * *

Augusztus 31-én, szombaton Kovács József komlói káplán mutatta be az előesti szentmisét. Homíliájában az alázatról beszélt.

Miért legyek alázatos? – tette fel a kérdést. – Azért, mert Isten is alázatos. Engedte, hogy egyszülött Fiát keresztre feszítsék. A kereszt az alázat fája. Nem a megszégyenülés, nem az elbukás fája, hanem a felemelkedésé.

A szónok emlékeztetett arra, hogy az Ozsvári Csaba ötvösművész által készített kereszten, mely ereklyetartó is egyben, magyar népünk ezer éve is megjelenik; ezer év hite, alázata. Majd arról beszélt, hogy mivel Jézus keresztje az alázat fája, ezért ha felnézünk rá, akkor bennünk is el kell indulnia az alázatossá válás folyamatának. Hogyan lehetünk alázatosak? Nem kell mást tennünk, csak megismernünk Jézust és az Ő tanítását.

A szentmisét követően a hívek a Szent Kereszt litániájának elimádkozásával fejezték ki hódolatukat a missziós kereszt előtt.

A teljes komlói beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria