Mondjatok újra igent egymásra – Jubiláns házaspárok találkozója Szombathelyen

Hazai – 2019. június 24., hétfő | 15:33

Június 22-én újra ünnepre gyűltek össze a Szombathelyi Egyházmegye jubiláns házaspárjai. A házassági évfordulójukat ünneplőket Székely János megyéspüspök köszöntötte.

Minden évben kiemelt ünnep a jubiláns házaspárok köszöntése a szombathelyi székesegyházban. Székely János megyéspüspök kitartásra, egymás értékeinek meglátására biztatta a házasokat, hogy hosszú, boldog éveket töltsenek együtt.

Döntsetek ma újra a házastársatok mellett, mondjatok újra igent, válasszátok újra őt – biztatta szentbeszédében Székely János a jubiláns házaspárokat. – Sokszor ezt nem olyan könnyű megtenni. Ahogy az évszakok is változnak, előfordul, hogy olyan a hangulat egy házasságban, mintha tél lenne. Mintha az élet, a szeretet meghalt volna, alig-alig fejeznek ki egymás iránt valami jót a házaspárok. Nem könnyű az igent újra kimondani, de ez a nap ezért van. Mondjátok ki az Istennek, hogy hálásak vagytok, hogy őt adta társul. Szolgálni akarjátok a boldogságát, hogy az élete kiteljesedjen. Ha valaki ezt a döntést újra meg tudja hozni, akkor van remény, hogy a télből újra tavasz legyen – mondta a megyéspüspök.

Ez a döntés sok mindent hoz magával:  beismerem a hibáimat, bocsánatot kérek, tanulok belőlük.

Az igent kimondani azt is jelenti, hogy pozitívan gondolkodom és beszélek. Ha állandóan csak kritikák hangzanak el, akkor a család hangulata is negatív lesz. De ha van helye a dicséretnek, akkor a hangulat megváltozik. Székely János azt javasolta, mindenki írja fel a házastársa értékeit, kincseit.

Dönteni a házastársam mellett azt is jelenti, hogy úgy szeretem a másikat, ahogy ő szereti; meghallgatom, dicsérem. A szeretetet ki kell fejezni – mondta a megyéspüspök. – Kimondani az igent a másiknak azt is jelenti, hogy támogatom őt a céljai elérésében.

Ha szeretnének újra tavaszt, nagyobb életet a házasságukban, akkor igent kell mondani egymásra, és behívni az életükbe Istent. A gyerekeikkel, vagy csak a házasok együtt lépjenek az Isten elé. Egy új dimenziót jelent ez, ahol az emberi sérelmek fölé tudunk emelkedni, és Istennel eggyé tudunk válni – mondta Székely János. 

A szokásoknak megfelelően a párok megerősítették házassági ígéretüket, majd a szentmise végén emléklapot vehettek át. A nap során kulturális programokon vehettek részt.

Székely János teljes beszéde ITT hallgatható meg.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria