Nagyböjti papi keresztjárást tartottak a domaszéki tanyavilágban a szinódus jegyében

Hazai – 2022. április 8., péntek | 12:31

A szinódusi folyamat egyházmegyei szakasza során a Szeged-Csanádi Egyházmegye papjai online találkozásokon vettek részt az elmúlt hónapokban. Április 4-én lehetőség nyílt a személyes találkozásra is: Kondé Lajos pasztorális helynök és Serfőző Levente egyházmegyei szinódusi megbízott meghívására a lelkipásztorok közös keresztjáráson vettek részt a domaszéki tanyavilágban.

A résztvevők a márciusban megáldott domaszék-kunhalmi Stella Maris házban gyülekeztek, majd a környékbeli útszéli kereszteket keresték fel egy-egy rövid imára. A keresztek közötti útszakaszon lehetőség adódott, hogy az atyák egymással is építsék a kapcsolatot.

A beszélgetés témáit az Egyház négy alapfeladata és az ahhoz kapcsolódó személyes tapasztalatok, örömök, nehézségek adták. Így került szóba a diakónia mint szolgálattétel, a liturgikus tapasztalatok, az igehirdetés több formája, illetve a közösségért való imádság.

Hogyan és miért állnak ezek a keresztek a tanyavilágban? A határban állított feszületek a múlt tanúi, de a ma élő hívek életének is részei. A 1988-ban épült domaszéki Szent Kereszt-templomtól kilenc kilométeres kereszttúra indul, amely nyolc feszületet érint. S miközben Doma homokján járunk, módunk nyílik egy-egy pillantást vetni a régi paraszti gazdálkodás hagyományos építményeire.

Az emberek megszentelt helyet akartak teremteni ott, ahol éltek, ezért állítottak kereszteket az utak mentén. Többségükben vallásukat gyakorló katolikusok laktak errefelé, akik körében nagy volt az útszéli feszület tisztelete és megbecsülése. A 19. században és a 20. század elején gyakran tartottak a feszületeknél kihelyezett lelkigyakorlatot, és a híveknek sokszor itt volt lehetőségük a gyónásra, a szentáldozásra is. A tanyasi keresztjárás mai hagyományát az egyházmegye pasztorális helynöksége alakította ki.

Minderről riportjainkat ITT és ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria