Ne féljetek a kereszttől – Diakónusszentelést ünnepeltek Nyírlugoson

Hazai – 2021. szeptember 22., szerda | 13:34

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepkörében a keresztek, nehézségek félelem nélküli viselésére, az áldozatok szívből fakadó vállalására ösztönözte Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Rádi Dávidot, akit szeptember 19-én Nyírlugoson szentelt diakónussá paptestvérek, diakónustársak, papnövendékek, nyírlugosi, valamint több településről érkező hívek jelenlétében.

„Ne féljetek a kereszttől, ne féljetek áldozatot vállalni Krisztusért” – idézte Ferenc pápa szavait a főpásztor szentbeszédében. – Ennek az ünnepnek az előkészítésében is mennyi áldozathozatalra volt szükség.

A jó szívvel hozott áldozat kedves Isten színe előtt

– hangsúlyozta  Szocska A. Ábel püspök.

A szentelendő a szertartáson fejét az oltárra helyezve saját életét ajánlja fel az Úr Jézusnak áldozatképpen.

A diakónusi szolgálat nem más, mint Krisztust szolgálni minden körülmények között.

„Diakónusként immár nem a rád bízott gyerekeket, hanem a rád bízott gyermekekben Krisztust, nem a híveket, hanem a híveken keresztül Krisztust szolgálod – fordult beszédében a szentelendőhöz a hierarcha. – Áldozatot hozni Krisztusért, és az embertársainkon keresztül szolgálni Neki: most már ez lesz a feladatod.”

Rádi Dávid a Nyíregyházi Egyházmegye felszentelt diakónusaként Nyírlugoson szolgál tovább Ignácz András parókus mellett – tájékoztatta a főpásztori döntésről a híveket Papp Tibor főhelynök.

*

Rádi Dávid 1991. november 23-án született Mátészalkán. Szülőfalujában, Nagydoboson járt általános iskolába, majd a debreceni Szent József Gimnáziumban érettségizett 2011-ben. Felsőfokú tanulmányait ugyanebben az évben Nyíregyházán, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán kezdte meg görögkatolikus papnövendékként. Szociális évét Kecskeméten és Szlovákiában töltötte. Kecskeméten a Karol Wojtyła Barátság Központban tevékenykedett a szegények között, Szlovákiában pedig a nagykaposi (Veľké Kapušany) idősek otthonában. Teológiai tanulmányait 2018-ban fejezte be.

Első szolgálati helyén, Nyírlugoson hitoktató és lelkipásztori kisegítő munkatárs lett. Mind az iskolai, mind az óvodai hitoktatás területén állhatatosan hirdeti Jézus Krisztust, és igyekszik minél hamarabb megtalálni az adott korosztályokkal a kapcsolatot. Hittanár–nevelőtanár (MA) tanulmányait 2020-ban fejezte be. 2021 nyarán feleségül vette Ivancsó Rebeka Annát.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria