Ne legyünk közönyösek! A tartós hideg emberéleteket követelhet

Hazai – 2022. január 13., csütörtök | 18:47

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt kéri, a tartósan hideg időben fordítsunk fokozott figyelmet az utcán éjszakázó emberekre és a fűtetlen lakásokban élőkre. Ha bajba jutott emberrel találkozunk, hívjuk a 112-es segélyhívót vagy a diszpécserszolgálat telefonszámát.

Az ellátásban dolgozók szerint a rendkívüli hidegben a hajléktalan emberek számára legalább akkora veszélyt jelent a közöny, mint a koronavírus-fertőzés. A földön fekvő ember élete múlhat azon, lehajol-e hozzá egy járókelő segítséget nyújtani.

Az emberi erőforrások minisztere elrendelte az Észak- és Dél-Alföldön a vörös kódot, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Az intézkedés január 13-án 20 órától lép érvénybe 17-én 20 óráig, mivel a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy ne hagyjuk sorsára a földön fekvő, mozdulatlan hajléktalan embereket. A rendkívüli hidegben az átázott ruhájú, betonon vagy vékony kartonpapíron ülő ember gyorsan kihűlhet. A karitatív szervezet azt kéri, ne legyünk közönyösek, hanem fordítsunk figyelmet a szabadban éjszakázó emberekre.

A segítségnyújtás három lépése:

1. Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül vagy fekszik.

2. Szólítsuk meg! Kérdezzük meg, nincs-e segítségre szüksége! Bátran menjünk oda, kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte.

3. Cselekedjünk! Ha az illető nem tud válaszolni, vagy rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a 112-es segélyhívót vagy a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten és Pest megyében: 06/1/338-41-86, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében: 06/76/485-582; Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: 06/42/504-618).

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 12 városban 64 hajléktalan embereket ellátó intézményt működtet, ezek telítettsége január 13-án mintegy 70 százalékos volt. A karitatív szervezet szállóin senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt. A Máltai Szeretetszolgálat az elérhető férőhelyekről tájékoztatja a társszervezeteket, hogy szükség esetén a legrövidebb időn belül szállást találjanak az arra rászoruló embereknek. A rendkívüli hidegben megerősített utcai szolgálattal látogatják a hajléktalan embereket, és arra kérik őket, fogadják el az intézményi ellátást, és töltsék fedett helyen az éjszakát.

A fagypont alatti hőmérséklet miatt nem csak az utcán élők lehetnek veszélyben. A fűtetlen és rosszul fűtött otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki odafigyeljen az egyedül élő magányos, idős emberekre. A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk.

Regionális diszpécserszolgálatok telefonszámai:

Budapest, Pest megye: 06/1/338-41-86

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 06/92/323-000

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 06/34/511-028

Baranya, Somogy, Tolna megye: 06/72/233-169

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megye: 06/76/485-582

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06/42/504-618

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye: 06/46/530-268

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria