Négylábúak a fogyatékkal élő fiatalokért – Kutyás terápia a fehérvári Szent Kristóf Házban

Hazai – 2022. május 18., szerda | 15:33

A Székesfehérvár Maroshegy nevű részén található Szent Kristóf Házban rendszeres látogatók voltak 2021. szeptember és 2022. április között a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület terápiás kutyái: Bella és Dorka.

A kutyás terápiás programot, amely a Pata és Mancs Egyesület Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (NSZI) által támogatott SKK2021-B pályázatának köszönhetően valósulhatott meg, Csorbáné Szigetvári Melinda gyógypedagógus, terápiáskutya-felvezető vezette.

A habilitációs foglalkozások és jó hangulatú sóstói közös séták nagy élményt nyújtottak a részt vevő fogyatékkal élő fiataloknak. A foglalkozásokat Gédai-Tóth Csilla és Pap Katalin terápiás munkatársak segítették.

A Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület kutyás terapeutái a székesfehérvári iskolákba is járnak; programjuk célja a beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarral, súlyos beszédzavarral küzdő, értelmileg akadályozott, autizmussal élő gyermekek kutyaterápiás kezelése.

A 2010-ben létesült Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye 2014-ben bővült lakóotthonnal, ezzel a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő intézmény régi álma valósult meg: azóta bentlakásos, teljes ellátást biztosító épületet is működtethetnek.

2020-ban ismét nagy ajándékot kapott az intézmény az egyházmegyétől: Spányi Antal megyéspüspök adott át egy új autót, amely nagy utasterének és csomagtartójának köszönhetően óriási segítséget jelent a nehezebben mozgó vagy kerekesszékes fiatalok számára; lehetőséget teremt a családi kapcsolattartásra, ügyintézésre, és segíti az akadályozottsággal élő fiatalok eljutását az orvosi vizsgálatokra, illetve különböző szabadidős programokra.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria