Negyven éve szentelték fel a Csete György tervezte halászteleki templomot

Hazai – 2022. november 28., hétfő | 9:44

A halászteleki Árpád-házi Szent Erzsébet-templom hívőközössége november 19-én ünnepelte a templom felszentelésének negyvenedik évfordulóját. A nagyszabású ünnepség csúcspontja a névadó szentről szóló színielőadás és a püspöki szentmise volt.

A templomot Szenderffy Ferenc plébános építtette 1976–82 között. Tervezője Csete György, textiltervezője Csete Ildikó. Kispál György jelenlegi plébános és a képviselő-testület, valamint sok önkéntes hívő dolgozott azon, hogy méltó módon ünnepeljék meg a 40 éves jubileumot. Gyermekrajz-pályázatot hirdettek, melyre 160 alkotás érkezett. A templombejárat előtt tizenkét óriásplakát pedig Szükségtemplomtól az állandó templomig címmel mutatta be a közösség- és templomépítés folyamatát. Az építés fotóiból készült állandó kiállítás az altemplomban kapott helyet. Egy további fotósorozat az „élő templom”, a közösség, a gyermekek életét tárja az érdeklődők elé: elsőáldozások, ünnepi szentmisék, pásztorjátékok, napközis táborok, felújítási munkák láthatók ezeken.

November 19-én a Csepel I. plébánia Sekrestye Színpada játszott el egy színdarabot Szent Erzsébet életéről. Ezt követően Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök paptestvéreivel koncelebrált szentmisét mutatott be a templomban. Kispál György plébános köszöntötte őt és a meghívott vendégeket, a testvéregyházak lelkészeit, a város elöljáróit és az iskolák igazgatóit.

A püspök szentbeszédében az imádságról tanított, és arról, hogy mit jelent ma Halászteleken Krisztust követni. Rámutatott Szent Erzsébet Isten- és emberszeretetére és az ebből fakadó cselekedeteire. Ha nem ezen az úton járunk, könnyen a világ kísértéseinek csapdájába eshetünk. Szent Erzsébet ferences lelkiatyja, Marburgi Konrád írta: ima után fénylett az arca és egész személyisége. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen Árpád-házi szent példája ragyog előttünk! – tette hozzá.

Felcsendültek népénekek, gregorián dallamok és gitáros ének is két kórus közreműködésével. Mise után sor került a rajzpályázat győzteseinek kihirdetésére és díjazására. Jutalmukat a főpásztortól vehették át.

Majd a plébános Szent Erzsébet-rózsákat ajándékozott a vendégeiknek és az ünnepség szervezőinek, valamint mindazoknak, akik a közelmúltban felújítási munkákat végeztek a templomon. Ezután a hagyományos Szent Erzsébet-kenyérosztás következett. Végül a jelenlévők agapén vettek részt a gyönyörűen feldíszített altemplomban.

Szerző: Balázs Tibor lelkipásztori munkatárs

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Aczél Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria