Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – Erdő Péter magas rangú egyházi kitüntetést adott át

Hazai – 2022. március 17., csütörtök | 12:12

Ferenc pápa a Pro Ecclesia et Pontifice – az Egyházért és a Pápáért – érdemkeresztet adományozta Fábry Kornélnak, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatójának és Horváth Zoltán István kanonoknak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért végzett munkájuk elismeréseként.

A kitüntetéseket Erdő Péter bíboros, prímás adta át március 17-én Budapesten, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papsága előtt, a D50 Kulturális Központban.

A főpásztor úgy fogalmazott, mindannyian szívesen emlékezünk vissza a tavaly őszi budapesti katolikus világeseményre, legfőképpen a gyertyás körmenetre és a pápai szentmisére. A bíboros szerint ezek olyan rendkívüli élmények voltak, amikor megtapasztalhattuk a Szentlélek erejét.

Ezért a megtapasztalásért sok munkatárs és szervező dolgozott. „Két személynek maga Ferenc pápa mond köszönetet” – emelte ki Erdő Péter, majd felolvasta a kitüntetések szövegét.

Fábry Kornél, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára elmondta, hogy a díjat megosztja mindazokkal, akik a világesemény szervezésében részt vettek a kezdetektől fogva. Hozzátette:

jó tudni, hogy közel harmincezer ember munkájának összefogásából valósult meg az esemény.

Horváth Zoltán István is komoly elismerésnek tartja a Szentatyától kapott érdemkeresztet, de számára az igazi kitüntetés az volt, hogy a NEK eseményein az oltár mellett szolgálhatott mint a liturgia segítője, és a hívek lelki felkészítéséért dolgozhatott. Ahogy

ajándék volt a kongresszus mindannyiunk számára, ő is ajándékként fogadja ezt az elismerést, amely az egész magyarságnak szól.

Az Egyházért és a Pápáért (Pro Ecclesia et Pontifice) érdemkeresztet XIII. Leó pápa alapította 1888-ban, aranymiséje alkalmából.

A magas rangú kitüntetést azok a 45 év feletti egyházi és világi személyek kaphatják meg, akik az Egyházért, illetve a pápáért végzett szolgálatukkal jelentős érdemeket szereztek.

Szöveg: Zsuffa Tünde/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria