Nyári karitásztáborok a Győri Egyházmegyében

Hazai – 2020. szeptember 8., kedd | 9:52

A koronavírus-járvány első hullámának elmúltával új lendületet kapott a segítő tevékenység az egyházmegyében, melynek különleges formája a nehéz sorsú gyermekek nyári táboroztatása. A Győri Egyházmegyei Karitász helyi önkéntes csoportjainak szervezésében csaknem 150 gyermek nyarát tették szebbé.

A vírushelyzet miatti intézkedések betartásával Harkán, Lébényben, Mosonmagyaróváron és Jánossomorján táborozhattak a gyerekek napközis rendszerben, melyhez a Győri Egyházmegyei Karitász többféle módon igyekezett segítséget nyújtani. A gyerekek helyi programok és változatos foglalkozások révén töltődhettek fel a különleges, otthoni tanulást hozó tavaszi félév után.

A harkai táborba, ahol 72 gyermek nyaralt, ellátogatott a Győri Egyházmegyei Karitász játszóbusza is. Az EGYH-KCP-19-1094 azonosítójú, „Játék – Öröm – Tanulás – Játszóbusz a családokért” elnevezésű projekt keretében hátrányos helyzetű gyermekek és családok számára kívánnak komplex játékélményt, érzékenyítést és tanácsadást nyújtani. A harkai karitásztáborban egy hatféle elfoglaltságot kínáló forgószínpadot alakítottak ki a gyerekek számára: lehetőség volt kézműveskedésre, karitászpuzzle összeillesztésére, kistotó kitöltésére, meseolvasásra és játékra, ügyességi feladatok kipróbálására, valamint közös zenélésre is. Az állomásokat az egyházmegyei karitászközpont munkatársai, valamint két lelkes önkéntes működtette.

A feladatok teljesítésével elnyert „tallérokkal” végül ajándéktárgyakra licitálhattak a gyerekek. A nyeremények között könyv, plüssfigura, kisautó, kirakós, kulacs, iskolaszer, kulcstartó és némi édesség is volt.

A „Játszóbusz a családokért” projekt várhatóan ősszel, illetve jövő tavasszal folytatódik.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria