Ferenc pápa második beszéde Genfben: A vér ökumenizmusa előrehaladásra biztat minket!

Június 21-én a genfi Ökumenikus Központ Visser‘t Hooft terme adott otthont a délutáni ökumenikus találkozónak az Egyházak Világtanácsa alapításának hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepségen, amelyen a Szentatya is részt vett, egynapos genfi látogatása során.

11:07

Ferenc pápa első beszéde Genfben: Az ökumenizmus veszteséges vállalkozás!

Június 21-én csütörtök délelőtt a Szentatya részt vett az Egyházak Világtanácsának Ökumenikus Központjában szervezett közös imádságon. A pápa a szervezet fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából látogatott el Genfbe.

2018. június 21. csütörtök

Ökumenikus imádságot tartottak a meghalt menekültek emlékére Budapesten

Június 20-án, a menekültek világnapján a Szent Egyed közösség tagjai s barátai világszerte, így Budapesten, a Kaniziusz Szent Péter-templomban is megemlékeztek azokról, akik az Európába vezető úton vesztették életüket, miközben a háború, elnyomás, szegénység elől menekültek egy... »

2018. június 21. csütörtök

Súlyos kijelentések egy ortodox metropolitától: A katolikusok is eretnekek

A katolikus és az orosz ortodox egyház közötti nehézségekkel teli viszony az utóbbi időkben egyértelműen javult. Most mégis nyilvánosságra került egy prédikáció, melyben egy magas rangú ortodox egyházi vezető, Kliment metropolita nagyon erős katolikusellenes hangnemben szólalt... »

2018. június 21. csütörtök

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán az Egyházak Világtanácsa alapításának 70. évfordulója kapcsán.

2018. június 21. csütörtök

Pietro Parolin XXIII. János pápáról: „Sziklaszilárd hite” sokat jelentett az ökumené és a béke útján

Végéhez ért Szent XXIII. János pápa szarkofágjának útja, mely „hazalátogatott” a bergamói egyházmegyébe, oda, ahonnan Angelo Giuseppe Roncalli elindult, hogy a világ plébánosa legyen. A körút záró szentmiséjét Pietro Parolin bíboros-államtitkár mutatta be június 9-én Sotto il... »

2018. június 12. kedd

Brazília: megtiltották a futballistáknak az imádságot és keresztvetést!

Az „O Globo” brazil napilap szerint a brazil labdarúgó-szövetség megtiltotta a közös imát mind a pályán, a meccsek előtt, mind a szállodában. A vezetőség a csapaton belüli felesleges feszültségek elkerülésével indokolta döntését.

2018. június 10. vasárnap

Lezárult a 7. Ökumenikus Diákfilmszemle

Az ország különböző pontjairól érkező diákfilmes csapatokat látta vendégül június 2-án, szombaton a Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum terme. Wettstein József piarista, a verseny főszervezője tájékoztatott az eseményről.

2018. június 8. péntek

Ferenc pápa üzenete Bartholomaiosz pátriárkának: Óvjuk meg közösen a teremtett világot!

Az Athénban zajló környezetvédelmi szimpóziumon Peter Turkson bíboros olvasta fel a pápa üzenetét, melyet Bartholomaiosz pátriárkának és a tanácskozás résztvevőinek küldött. Ebben arra buzdít, hogy gondozzuk közös otthonunkat, és figyeljünk oda a gyengébbekre.

2018. június 7. csütörtök

Ferenc pápa fékezi a német püspöki konferencia döntését a közös szentáldozásról szóló kérdésben

A Vatikán a szentáldozásról szóló vita lefolytatását május elején visszairányította a német püspökökhöz. Ferenc pápa most mégis döntést hozott: az evangélikus házastárs szentáldozáshoz járulását támogató dokumentum még nem elég átgondolt ahhoz, hogy azt publikálni... »

2018. június 6. szerda

Német evangélikus küldöttséget fogadott Ferenc pápa

Ferenc pápa június 4-én délelőtt a Vatikánban fogadta a német evangélikus egyház küldöttségét, melyet elkísért a Lutheránus Világszövetség német nemzeti bizottságának egy csoportja is.

2018. június 4. hétfő

Ökumenikus kórustalálkozót tartottak Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás napjának előestéjén, június 3-án tartották Székelyudvarhelyen, a Bethlen-negyed városrészben lévő keresztény egyházközségek kórusainak találkozóját, amelynek házigazdája a református egyházközség volt.

2018. június 4. hétfő

A moszkvai patriarkátus küldöttségét fogadta Ferenc pápa

Az olasz püspöki konferencia meghívására Rómában tartózkodott Hilarion orosz ortodox metropolita, akit Ferenc pápa május 30-án fogadott a Vatikánban.

2018. június 2. szombat

Itt vagyok, Uram, segítek – Beszélgetés Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel

II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt, 1993. május 30-án, pünkösd ünnepén kelt „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megváltoztatta a Magyar Katolikus Egyház szervezeti felépítését, és megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét.

2018. június 1. péntek

Kerekasztal-beszélgetésen emlékeztek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapítására

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 25. születésnapját ünneplő programsorozatban az egyházmegye megalakulásának körülményeiről beszélgettek május 28-án a debreceni Szent József Gimnázium dísztermében.

2018. május 30. szerda

Rendhagyó esttel zárta az évet a „Szólj be a papnak” sorozat Budapesten

Nem volt előre megadott téma, bármiről kérdezhették a „Szólj be a papnak” beszélgetés katolikus, református és baptista résztvevőit május 29-én az óbudai Esernyős Központban. Az ökumenétől a papi fizetésekig széles volt a paletta – a kapott válaszok személyesek, nyíltak,... »

2018. május 30. szerda

Szabadnak maradni az e-világban – Negyedszer rendezték meg a Keresztény Szigetet

Gondolatébresztő beszélgetések és családi programok kettős pillére alkotja a Keresztény Szigetet, amelyet immár negyedik alkalommal rendezett meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) május 26-án Budapesten, a Margitszigeten.

2018. május 29. kedd

Pál József Csaba temesvári püspök: Az egység építésén dolgozom

A Vasárnap hetilap Vasárnapi örömhír rovata gazdája lett néhány hete Pál József Csaba, a lap akkor egy interjút közölt vele. Nem sokkal később Ferenc pápa kinevezte temesvári püspöknek. Így a kérdések sora kiegészült, s azok mentén született az alábbi szöveg Bodó Márta... »

2018. május 28. hétfő

Keresztény felekezetek pünkösdi találkozója Körmenden

A körmendi evangélikus templomban gyűltek össze a történelmi egyházak hívei május 21-én, pünkösdhétfőn délután.

2018. május 24. csütörtök

Szombaton vár mindenkit a Keresztény Sziget

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Makláry Ákost, a KÉSZ elnökét kérdeztük a közelgő eseményről.

2018. május 24. csütörtök

tovább »