Ferenc pápa romániai látogatásáról egyeztettek Bukarestben

Ferenc pápa romániai látogatásának lehetősége, az oktatási és kulturális együttműködés erősítése volt a témája Paul Richard Gallagher érsek, az Apostoli Szentszék államközi kapcsolatainak titkára, és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter november 14-i bukaresti... »

2017. november 17. péntek

Mentsük meg bolygónkat! – Bartholomaiosz pátriárka üzenetet küldött az ENSZ klímakonferenciájára

Az ökumenikus pátriárka felhívja a közösségeket és minden vallási vezetőt, hogy „gyakoroljanak erős nyomást a kormányokra és az illetékes testületekre a föld megvédése érdekében”. Bartholomaiosz üzenettel fordult az ENSZ 23. klímakonferenciájához, melyet november 6. és 17.... »

2017. november 14. kedd

Reformáció 500 – Református, evangélikus és katolikus püspök párbeszédkötete a megújulásért

„Hit által” címmel jelent meg az az interjúkötet, melyben Bogárdi Szabó István református, Gáncs Péter evangélikus és Veres András katolikus püspök vall az egységkeresés lelkületével hitről, életről, közös gondokról, megoldásokról. A kiadványt november 8-án mutatták be... »

2017. november 9. csütörtök

Khaled László metodista szuperintendens: Észrevesszük-e magunk körül a szeretetéhséget?

Ferenc pápa október 19-én fogadta a Metodista Világtanács küldöttségét a neoprotestáns felekezettel folytatott párbeszéd ötven évét ünnepelve. Khaled A. László magyarországi metodista szuperintendenssel egyháza keresztény küldetéséről beszélgettünk.

2017. november 8. szerda

Egyházmegyei szinódusi találkozót tartottak Kecskeméten

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében a 2000-ben tartott egyházmegyei szinódus óta évente szerveznek szinódusi találkozót. November 5-én a kecskeméti Szentcsalád-plébánián szervezték meg az összejövetelt, „Reformáció katolikus szemmel” címmel – tájékoztatott Finta József... »

2017. november 7. kedd

„Vászonjézus” – Jézus Krisztus szupersztár

„Vászonjézus” címmel új sorozatot indított a Párbeszéd Háza, amely bemutatja, hogyan jelenik meg Jézus Krisztus alakja a filmművészetben. Október 31-én este Andrew Lloyd Webber és Tim Rice „Jézus Krisztus szupersztár” című rockoperájának filmváltozatát vetítették.

2017. november 2. csütörtök

Ferenc pápa azt szeretné, hogy Stepinac bíboros szentté avatása ne okozzon feszültséget

Ferenc pápa azt szeretné, hogy Alojzije Stepinac bíboros szentté avatása ne okozzon feszültséget a szerbek és a horvátok között, hanem inkább segítse a közös utat.

2017. november 2. csütörtök

Róma püspöke a kálvinista Rómában – II. János Pál pápa beszéde Debrecenben

Szent II. János Pál pápa első magyarországi apostoli látogatása során ellátogatott Debrecenbe, és beszédet mondott a református Nagytemplomban tartott ökumenikus igeliturgián, majd megkoszorúzta az Emlékkertben a gályarabok emlékművét. Az 1991. augusztus 18-án elhangzott beszédét adjuk... »

2017. október 31. kedd

Reformáció 500 – Katolikusok és evangélikusok a közös alapról

A reformáció kezdetének 500. évfordulóján, október 31-én a Lutheránus Világszövetség és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa közös nyilatkozatot tett közzé, melyben értékelik a reformáció emlékévének legfontosabb eseményeit és tanulságait.

2017. október 31. kedd

Reformáció 500 – Az Ágoston-rend elöljárója Lutherről: „Rendtársunk volt, osztozott a karizmánkban”

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük magyar fordításban Alejandro Moral Antónnak, a Szent Ágoston-rend elöljárójának írását, mely a L’Osservatore Romano vatikáni napilap október 26-i számában jelent meg.

2017. október 31. kedd

Varga László püspök beszédet mondott a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából Kaposváron

A Kaposvári Református Egyházközség október 29-én emlékezett meg a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójáról. Az ünnepi istentiszteleten részt vett Varga László megyéspüspök is, aki beszédében rámutatott: „Csak a szeretet útján járható az egység.”

2017. október 30. hétfő

A pancsovai plébánia alapításának 300. évfordulóját ünnepelték

A Borromei Szent Károly-plébánia alapításának háromszázadik évfordulóját ünnepelték a vajdasági Pancsován október 14-én. Az ünnepségen részt vettek a dél-bánáti vallási, kulturális és politikai élet képviselői, valamint számos hívő a környező településekről.

2017. október 27. péntek

Ötven éve tett történelmi jelentőségű látogatást Rómában Athenagorasz konstantinápolyi pátriárka

Ma ötven éve, 1967. október 26-án kezdte meg történelmi jelentőségű látogatását Rómában Athenagorasz konstantinápolyi pátriárka. VI. Pál pápával 1964-től kezdve személyes találkozókkal és közös nyilatkozattal indították útjára a katolikus–ortodox párbeszédet.

2017. október 26. csütörtök

Testvérek vagyunk immár, nem ellenfelek – A skót protestánsok képviselőit fogadta a pápa

„Adjunk hálát az Úrnak nagy ajándékáért, hogy ezt az évet valódi testvérként élhetjük meg, túl sok évszázadnyi ellenségeskedés, kívülállás és konfliktus után.” Ferenc pápa e szavakkal fogadta október 26-án a protestáns Skót Egyház Derek Browning moderátor által vezetett... »

2017. október 26. csütörtök

Imádkozzunk és cselekedjünk együtt – III. Teofil pátriárkát fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa október 23-án délelőtt fogadta III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát és kíséretét.

2017. október 25. szerda

50 éve a párbeszéd útján – A Metodista Világtanács küldöttségét fogadta a pápa

Ferenc pápa október 19-én délben találkozott a Konzisztórium teremben a Metodista Világtanács 52 fős küldöttségével, akiket nagy szeretettel köszöntött a katolikus–metodista teológiai párbeszéd kezdetének ötvenedik évfordulója alkalmából.

2017. október 20. péntek

A katolikus–református párbeszéd fórumán – Erdő Péter és Bogárdi Szabó István disputája

Erdő Péter bíboros, prímás és Bogárdi Szabó István református püspök előadást tartott, majd párbeszédet folytatott a két felekezet közötti teológiai és történeti különbségekről, a keresztény egységtörekvés, az ökumené jövőjéről október 17-én Budapesten.

2017. október 18. szerda

Kiállítás nyílik a Biblia és a képzőművészet kapcsolatáról a Várkert Bazárban

„Ég és Föld között” címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró kiállítás nyílik október 15-én a Várkert Bazárban, Budapesten.

2017. október 15. vasárnap

A Pápai Keleti Intézetbe látogatott a Szentatya

A Keleti Egyházak Kongregációja és a Pápai Keleti Intézet centenáriuma alkalmából Ferenc pápa október 12-én felkereste a Santa Maria Maggiore-bazilika közelében fekvő felsőoktatási intézményt, majd szentmisét mutatott be a pápai bazilikában.

2017. október 13. péntek

„Hídépítő projekt vagyunk” – Tízéves a „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes akció

Október 13. és 15. között megint fiatalok ezreit mozgatja meg az evangélikus, református és katolikus összefogással szervezett önkéntes akciósorozat. Darvas Márton főkoordinátorral beszélgettünk róla.

2017. október 12. csütörtök

tovább »