Ökumenikus hálaadás a tízéves Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatért

Hazai – 2021. április 21., szerda | 19:10

Ökumenikus istentiszteleten adtak hálát április 20-án a tízéves Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatért a debreceni görögkatolikus főszékesegyházban. Az istentiszteletet Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette, igét hirdetett Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

„Ustyijász o Krisztusi ándár é mujiphú téjlépizgyász é méripész é méripéhá, / tháj ándé mujiphú vás léngé / trájo gyász jivé!” – így hangzik lovári nyelven a görögkatolikusok Föltámadt Krisztus kezdetű húsvét utáni éneke, amely Lakatos Péter cigány származású pap tolmácsolásában hangzott el az Attila téri főszékesegyházban tartott ünnepen, melyen jelen volt mások mellett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Orosz Atanáz miskolci püspök is.

A hálaadó istentisztelet elején Fabiny Tamás evangélikus püspök mondott igei köszöntőt. Rámutatott arra, hogy a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) nagyon sokat tett alapítása óta a fejlődésért, és így sokkal „tisztább hangon” tudja megszólaltatni a reményt, ami által a fiatalok kitörhetnek az elszigeteltségből, a szegregációból. A püspök elmondta, bízik abban, hogy az áldás népe lehet a cigányság Magyarországon, és megtapasztalhatja a megváltás és a befogadtatás örömhírét, úgy a társadalomba, mint Isten országába.

Tíz évvel ezelőtt államtitkárként segítette a KRSZH létrejöttét Balog Zoltán, akit a közelmúltban választottak meg a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének és a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnökének. Igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs olyan élethelyzet, melyben Istennek ne lenne aktuális, időszerű üzenete.

A mai világ nem szereti a hitvalló helyzeteket, az olyan embereket, akik nincsenek benne a „fősodorban”. A kereszténység történetében a hitvallás annyit jelent, mint kiállni és elköteleződni a hit mellett – emlékeztetett a református püspök, majd hozzátette: mindehhez státusz és fundamentum kell, ez kellett a roma szakkollégiumok hálózata létrejöttéhez, és ma is szükséges az eredményes munkához.

Balog Zoltán a 10 éves jubileumát ünneplő szervezet jelentőségére utalva rámutatott arra is, hogy igazi, erős roma középosztályra van szüksége az országnak, és ennek a magja csak egy Krisztusnak elköteleződött közösség lehet. Ezért fontos, hogy együtt maradjunk, és ne hallgassunk, hanem tegyünk a szavainkkal bizonyságot arról, hogy mit tett velünk Isten, nemcsak az elmúlt tíz évben, hanem azóta is nap mint nap.

A hálaadó istentisztelet végén Kapin István debreceni görögkatolikus parókus köszöntötte az ünneplőket. Elmondta, igazi küldetéstudattal rendelkező embereket ismert meg öt és fél évvel ezelőtt, amikor lelkiigazgatóként belecsöppent a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium és így a KRSZH életébe is.

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy többeket is ismer az alapító atyák közül, és tudja, milyen komoly elköteleződés van bennük az ügy iránt, amelyet lehetne lehetetlen küldetésnek is nevezni, de az elmúlt tíz év bizonyítja, hogy nem az. A városvezető hangsúlyozta, hogy a szakkollégiumi hálózat nem problémaként, hanem erőforrásként tekint a magyar roma közösségre. 

A köszöntők sorát Langerné Victor Katalin zárta. A társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár felidézte a kezdeti nehézségeket, amelyek főként a program elfogadottságához kapcsolódtak. Mint rámutatott, nem evidencia ugyanis, hogy széles körben értsék a KRSZH működésének lényegét, hogy elfogadják, így ezen sokat kellett és kell dolgozni ma is.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011. március 17-én jött létre négy szakkollégiummal. A hálózat mára nyolc egyházi és három egyetemi fenntartású roma szakkollégiummá nőtte ki magát. A kezdeti 100 fős létszám 330 főre gyarapodott, az elmúlt tíz évben diplomát szerzett szakkollégisták száma 470.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Domokos Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria