Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén

Hazai – 2015. augusztus 19., szerda | 22:22

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én, szerdán Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban – tájékoztat az MTI.


Az ünnepi liturgiában közreműködött Cserháti Ferenc, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a külhoni magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Csernák István, a Magyarországi Metodista Egyház szuperintendense, Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, valamint a magyarországi ortodox egyházak és az anglikán egyház képviselői is.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) alelnöke igehirdetésében kiemelte: ezekben a napokban, amikor emlékezik az ország, érdemes feltenni a kérdést, hogy "miről vagyunk híresek mi, magyarok". Még fontosabb megkérdezni magunktól, hogy "miről akarjuk, hogy híresek legyünk".

A legfontosabb azonban az, hogy "mit akar tenni velünk az Isten" - hangsúlyozta.

Vajon mit akar tenni Isten rajtunk keresztül ebben az országban - vagy akár a határain túl, Európában -, azokkal, akik itt élnek már régóta, vagy rajtuk keresztül azokkal, akik most érkeztek? - tette fel a kérdést Papp János.


Az ég felé nézés nem tétlenség, Istennek és akaratának keresése a legaktuálisabb cselekvés. Személyes, közösségi, társadalmi életünk legfényesebb pillanatai ugyanis éppen azok, amelyek Istenről szólnak, amikor megcsillan valami "életünkben, tetteinkben az Istenből". Valami, amit "ő cselekedett velünk, közöttünk vagy általunk" - fogalmazott a MEÖT alelnöke.

Hozzátette: Isten ezer éven át megtartotta Magyarországot, van tehát mire emlékezni, van miért hálásnak lenni. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy "sose gondolt dilemmák előtt állunk", "vannak szegényeink, elesettjeink, árváink, és most már vannak jövevényeink is".

"Felülről kell bölcsességet kérnünk, és a bölcsességhez erőt, bátorságot, hogy jóval tudjuk legyőzni a rosszat" - mondta a református püspök.

Az istentisztelet végén Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az új kenyeret megáldva azért imádkozott, hogy "Isten formáljon minket olyan családdá, amelyben tudunk naponta kérni kenyeret, tudunk dolgozni érte, meg tudjuk köszönni és meg is tudjuk egymással osztani".

Az istentiszteleten részt vett mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria