Önkéntes beteglátogatók képzése indult Zalaegerszegen

Hazai – 2020. október 28., szerda | 11:20

Október 24-én tizenegy résztvevővel megkezdődött a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-plébánián az önkéntes beteglátogatók képzése. A program szervezője a Szombathelyi Kórházlelkészi Szolgálat Koordinációs Irodája.

A képzés célja olyan beteglátogatók képzése, akik a Katolikus Egyház vonatkozó tanítását ismerik és elfogadják, lelki életükben igényesek, a felelős lelkipásztorokkal együttműködnek, és készek szolgálatukat a kórházak által nyújtott kereteken belül végezni.

A jelentkezők 32 óra lelki, elméleti, valamint 6 óra gyakorlati képzésen vesznek részt. A négy képzési nap közül az elsőn a beteglátogatók lelki élete állt a fókuszban.

A szentmisét a képzés lelkiatyja, Nyisztor Krisztián zalaegerszegi kórházlelkész mutatta be Szűz Mária, a Betegek Gyógyítója tiszteletére.

Székely János megyéspüspök előadásában a beteglátogatásról mint kísérésről beszélt, melynek során a beteglátogató a beteg társául szegődik a nehéz úton. Emellett elhelyezte a beteglátogatás szolgálatát az egyházi szolgálatok között: amint a börtönpasztoráció vagy az egyetemi lelkészség, úgy a beteglátogatás is egy adott csoport lelkipásztori ellátásához tartozik, jelesül a kórházban lévőkéhez. Végül arról tanított a püspök, hogy miként kell a betegeket elkísérni azon az úton, amelynek különböző fázisait más-más módon éli meg mindenki.

A második előadásban Stift Zoltán (Angelico) atya beszélt a beteglátogatók lelkiségéről. Ennek szíve, mint mondta, a Katolikus Egyház tanítása: Isten emberré lett. A résztvevők arról hallhattak tanítást, hogy miként kell a szentségekhez és ezek által magához Jézushoz elvezetni azokat, akik a kórházban, betegágyhoz kötve élik életük nehéz napjait. – A beteghez alkalmazkodva kell ellátnunk szolgálatunkat. A leghatékonyabb segítség a szentség. A beteglátogatók nem papok, és nem „pótpapként” kell tevékenykedniük, hanem látogatásukkal előkészítik az utat a pap számára – hangsúlyozta Zoltán atya.

A nap utolsó előadása a „fülek apostolságáról” szólt. Frikk József, a Szombathelyi Egyházmegye kórházpasztorációjának koordinátora arról beszélt, hogy a beteglátogatás szolgálatában hogyan működik a Szentlélek kegyelme; miből ismerhető fel, hogy az erre szolgáló karizmát Isten megadta nekünk, és ennek milyen gyümölcsei vannak. A téma központi alakja a Fájdalmas Anya volt, aki nem roskadt össze a hatalmas fájdalom alatt, amit a Golgotán átélt. Stabat mater dolorosa – Áll a fájdalmas anya... a hit által.

A nap végén csendes szentségimádást tartottak, majd rövid kiscsoportos beszélgetés következett.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria