Örök nyugalomra helyezték Brieber László nyugalmazott balatonszentgyörgyi plébánost

Hazai – 2021. február 12., péntek | 12:39

Varga László kaposvári megyéspüspök február 10-én a tapolcai Nagyboldogasszony-templomban celebrált szentmisét az elhunyt lelki üdvéért, majd a helyi temetőben örök nyugalomra helyezték Brieber László nyugalmazott balatonszentgyörgyi plébánost.

A szentmise szónoka Szűcs Imre balatonlellei plébános volt.

„Brieber atya Isten mosolyaként élt közöttünk – emlékezett vissza. – Ha valaki becsengetett hozzá, vagy ha valahová ő becsengetett, köszönésben soha nem lehetett megelőzni, s mindig a saját klasszikus hanghordozásával köszönt »Dicsértessék a Jézus Krisztus«-t. Akár papi rekollekción, bérmáláson vagy bármilyen összejövetelen is találkoztunk vele, a mosolyát s a barátságos és őszinte »Hogy vagy?« kérdését mindig magunkkal vihettük.

Egy kínai mondás azt tartja: »Amikor megszülettél, mindenki mosolygott körülötted, csak te sírtál. Élj úgy, hogy amikor meghalsz, mindenki sírjon körülötted, csak te mosolyogj!« Úgy gondolom, Brieber László atya ezt maradéktalanul teljesítette. Halálával szegényebb lett a Föld, de hiszem, hogy gazdagabb az ég.

1937. június 13-án látta meg a napvilágot Tapolcán, s ebben a templomban keresztelték meg őt. Mélyen vallásos szülei voltak az elsők, akik Isten és ember szeretetére nevelhették. Őket követően a plébánián szolgáló atyák – akiket végrendeletében külön is név szerint megemlít –, s a sok káplán, majd a bencés gimnáziumban szolgáló atyák. Terelgették, irányították életét, miután felismerték papi hivatását, s buzdították, hogy vállalja a legszebb szolgálatot, a legszebb életformát: a papi hivatást. Mikor az Isten tőle is megkérdezte: »Szeretsz engem?«, akkor egyértelmű volt a válasza: »Szeretlek, Uram!«

Az utolsó interjúban, ami vele készült, megkérdezte tőle a riporter, hogy miként is lett ő pap? Ő így felelt: »Hát, a Brieber Lacinak papnak kellett lennie.«

A krisztusi kérdés, »Szeretsz-e engem?«, nem háromszor hangzott el az ő életében, hanem huszonkétezer-kétszázhatvanöt alkalommal: hatvanegy éves papi szolgálata alatt minden áldott nap. Válasza ifjúi erőtől duzzadó káplánként, az érett férfi bölcsességével plébánosként s nyugdíjasként is nap mint nap ez volt: »Szeretlek, Uram!« Hatvanegy éven át hűségesen teljesítette Jézus kérését: »Legeltesd bárányaimat!«

Amikor megfáradt testét a szülei mellé, a feltámadás reményében örök nyugalomra helyezzük, lelkét pedig az irgalmas Bírónak ajánljuk, hiszem, hogy ő már az örök hazából tekint le ránk, s azzal a széles mosollyal, amelyet megszokhattunk tőle, azt mondja: várlak benneteket!

Brieber atya! Köszönjük, hogy papi életed sokunk számára példa lehetett! Nem búcsúzom tőled, csak elköszönök. Isten veled, mi is jövünk! Ámen.”

A szentmisét követően Varga László megyéspüspök a tapolcai régi temetőben helyezte örök nyugalomra Brieber László nyugalmazott balatonszentgyörgyi plébánost.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria