Országos életvédő napot tartottak Kaposváron

Hazai – 2022. október 13., csütörtök | 11:28

Az ország szinte minden területéről érkeztek résztvevők az október 8-án, Kaposváron rendezett találkozóra. A program házigazdája, Keresztes Ilona vezette és fogta össze a nap eseményeit. A nap elején Varga László kaposvári megyéspüspök köszöntötte és buzdította az egybegyűlteket. A program szentmisével zárult a székesegyházban.

Az életvédő napon három kérdéskört érintettek – megelőzés, krízis, gyógyulás –, mely témákat több szinten bontottak ki a jelenlévők előadások, tanúságtételek és kiscsoportos beszélgetések segítségével. Három tervezett tanúságtétel mellett az előadók is megosztották személyes tapasztalataikat, érintettségüket.

A résztvevők nyitottsága minden területen megmutatkozott, többen érdeklődtek afelől is, hogy hol lehet bekapcsolódni konkrét életvédő tevékenységbe. Nem titkolt célja volt a napnak, hogy új, a témában tevékenyen segítő testvéreket találjanak, így ez a rendezvény meghozta gyümölcsét.

A főpásztor szavait követően Csókay András tanúságtételét, majd a Kaposvári Egyházmegye életvédő referensei, Udvardyné Tóth Lilla és Udvardy Márton az „Egyház életvédő arcáról” szóló gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők.

Földi-Kovács Andrea tanúságtétele után a szívhangrendelet témaköréről beszélt, majd Pontifex Sári bemutatta a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) tevékenységét. Nagyné Tóth Mónika és Nagy Attila egy különös örökbefogadásról és a lelki adoptálásról, Eredics Gergő atya pedig az örökbefogadottságról tett tanúságot.

Frivaldszky Edit ismertette az Együtt az Életért Egyesület munkáját, illetve a Váratlan élet című filmről beszélt. Máthé Zsuzsa bemutatta a Szent István Intézet egyik célkitűzését, a „Veletek az első pillanattól” tervét. Mikesy Pongrác megrendítő tanúságtétele újabb célt adhatott mindazoknak, akik krízisben lévő várandós édesanyákat szeretnének kísérni.

Az ebédet követő kerekasztal-beszélgetés során a posztabortusz szindrómáról és az abortusz utáni gyógyulás lehetőségeiről beszélgetett Roska Péter atya, Kovácsné Treer Mária, Czvitkovicsné Szalay Rita és Udvardyné Tóth Lilla. A beszélgetést Udvardy Márton moderálta.

A program fakultációkkal folytatódott, amelyeken a három téma – megelőzés, krízis, gyógyulás – egyike határozta meg a közös gondolkodást, az adott témakör kibontását; emellett bemutatkozásra és személyes kérdések megválaszolására is lehetőség nyílt.

Az életvédő nap programja a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban bemutatott szentmisével zárult.

A szentmisén tíz ember vállalta, hogy kilenc hónapon keresztül imádkozik egy megfogant, de veszélyben lévő magzatért.

Az előadásokról készült videók hamarosan megtekinthetőek lesznek a Kaposvári Egyházmegye oldalán.

Forrás: Joppé Evangelizációs Központ; Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria