Országos tábort szervez a Juventutem közösség Egyeken

Hazai – 2017. február 19., vasárnap | 15:00

Egyeken rendezik meg július 24. és 29. között a Juventutem Magyarország nyári táborát. A Nyári Zsolozsmás Táborra az ország minden pontjáról várják az érdeklődőket.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kiss Bertalan, a Nemzetközi Juventutem Mozgalom elnöke február 10-én megbeszélést tartott Papp László plébánossal Egyeken a táborral kapcsolatban. A plébánia képviselő-testülete teljes mértékben támogatja, hogy az idei tábor helyszíne Egyek legyen, és a szervezők rendkívül nagylelkű segítségre számíthatnak a helyiektől.

Másnap, február 11-én Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök fogadta hivatalában Kiss Bertalant és Papp Lászlót, és megadta az engedélyt a tábor szervezésére. A főpásztor ígéretet tett arra, hogy személyesen is jelen lesz a tábor egyik napján, előadást tart és bekapcsolódik a közös zsolozsmába is.

Az idei tábor programja a tavalyihoz hasonló lesz, a teljes nappali zsolozsma éneklése mellett ünnepélyes szentmisével kezdenek minden napot a római rítus rendkívüli formájában, délelőtt és délután pedig egy-egy meghívott vendégelőadó fog beszélni különböző teológiai, társadalmi, művészeti témákban. A hét egyik napján a Hortobágyra tesz kirándulást a közösség.

A program és a szállás, ellátás részleteiről a későbbiekben, legkésőbb húsvét után adnak tájékoztatást.

* * *

Juventutem Magyarország

2004. február 28-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenész hallgatói először énekeltek régi esztergomi rítusú virrasztó zsolozsmát, matutínumot. A matutínumok rendszeressé válásával született meg egy világi társulás gondolata. Ez a társulás aztán Szent Mihály Laikus Káptalan (Capitulum Laicorum Sancti Michaelis Archangeli – röviden CLSMA) néven létrejött, és a székesegyházi káptalanok mintájára elkötelezi magát a teljes liturgia végzésére, bár tagjai laikusok. 

2004-ben született meg egy nemzetközi szervezet gondolata is Franciaországban. A Juventutem francia alapítással, Svájcban jött létre 2006-ban a Szent Péter Papi Testvérület (FSSP) bábáskodásával. Az alapító tagországok: Oroszország, Németország, Ausztrália, Olaszország, Kína, Írország, Brazília, Nagy-Britannia, Franciaország, USA, Svájc, Kenya, Spanyolország, Hollandia, Ausztria és Magyarország.

2015-től a nemzetközi elnökség Magyarországon található, az elnök Kiss Bertalan. Jelenleg a Juventutem Mozgalom 13 országban 36 csoportban tevékenykedik. 2004-től 2007-ig havi egy régi rítusú szentmisét celebráltak az FSSP tagjai a Szent Lászlóról nevezett Városligeti (Jáki) kápolnában. 2004-től évi 12 ünnepélyes matutínumot végeztek latin nyelven, a régi esztergomi rítus szerint. 2007 óta, a Summorum Pontificum kezdetű motu proprio után a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban rendszeresen tartanak régi rítusú szentmiséket vasárnap. 2010-ben a szentmisék időpontja 12 órára került és így helyet kapott a plébánia miserendjében. A részt vevő hívek száma ugrásszerűen megnőtt, immár 100-120 fő jár rendszeresen a szentmisékre.

A közösség 2009 óta minden évben zarándoklatot szervez Mátraverebély-Szentkútra, ahol régi rítusú püspöki misén vesznek részt. 2011-től évente zarándoklatra mennek Rómába. Ugyanettől az évtől kezdve régi rítusú szentháromnapot is tartanak.

2015. január 6-tól a CLSMA-tól az önállósuló Juventutem Magyarország vette át a közösség szervezésének feladatát. A CLSMA visszatért eredeti zsolozsmás lelkiségéhez. Megalakult az Introibo Alapítvány, amely a budapesti és országos régi rítusú kezdeményezéseket hívatott támogatni.

2004-től 2015-ig júliusban úgynevezett „Latin Tábort” szerveztek egyházzenészeknek, latinosoknak, valamint CLSMA-tagoknak. 2015-től Juventutem Nyári Tábort rendeznek fiataloknak és érdeklődőknek, melyre nem csak Budapestről várják a résztvevőket.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Juventutem Magyarország

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria