Örüljetek az Úrban szüntelenül! – Szombaton ismét Nagymarosi Ifjúsági Találkozó

Hazai – 2018. május 8., kedd | 19:22

Május 12-én újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja.

„Nagymaros” története több mint négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes–imádságos összejöveteleket szerveztek. A programot később pártfogásukba vették a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos, és segítettek rendszeressé tenni a találkozókat. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

„Örüljetek az Úrban szüntelenül!” (Fil 4,4) mottóval a találkozó programjai ez alkalommal a keresztény öröm témája köré szerveződnek. A főelőadást Farkas László, a Váci Egyházmegye korábbi ifjúsági referense tartja.

A találkozó meghívólevele elérhető a rendezvény honlapján.

A főelőadást követően – az őszi találkozóhoz hasonlóan – a „klasszikus” nagymarosi fakultációkon túl számos kisebb lelkiségi műhely várja a résztvevőket a délután folyamán. Különféle szerzetesközösségek, lelkiségi mozgalmak tagjait hívták meg, hogy ezeken a workshopokon segítsenek a résztvevőknek abban, hogy megtalálják az imádságban az utat örömünk forrásához, Jézus Krisztushoz.

A szentmise főcelebránsa Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, szónoka pedig Orosz Atanáz miskolci megyéspüspöke lesz. A zenei szolgálatot Sillye Jenő és barátai látják el, akik a szentmisét követően közös éneklésre, majd közös táncolásra hívják a résztvevőket.

A találkozó programja:

9 óra – napindító a Mentemisszióval (plébániakert)
10 óra – főelőadás: Farkas László atya; majd szentségimádás mentemissziós fiatalokkal (plébániakert)
12 óra – fakultációk (különböző helyszíneken)
14 óra – ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
15.30 – énekpróba a szentmisére
16 óra –szentmise (plébániakert)
18 óra – közös éneklés Sillye Jenővel és barátaival, majd táncház a Jászok együttessel (plébániakert)

Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon, imaműhelyeken vehetnek részt:

• Farkas László atyával a plébániakertben beszélgethetnek és imádkozhatnak tovább a résztvevők.

• Kerényi Lajos atya a nagytemplomban vár minden résztvevőt előadásán.

• Kérdésed akadt? Vidd fel a nagymarosi kálváriadombra! – A hegymászás után Palánki Ferenc püspök atya, valamint Brückner Ákos Előd, Somogyi Sándor és Lejtényi Emánuel atyák várnak a kérdezz-felelek fakultáción.

• „Életünk középpontjában Isten örömre szóló meghívása áll” – írta Ferenc pápa a hivatások világnapján. Mi segíthet, hogy rátaláljak a hivatásomra? Engem is hív az Úr? – Az Iránytű Hivatástisztázó Műhely programja ezekben a kérdésekben szeretne támpontokat adni a Szent Márton Közösségi Házban. Figyelem! Csak 18 és 35 év közöttieknek.

• A Szentírás: Örömhír! Imádkozzunk vele! – Egy ősi imamód, a lectio divina tanulására és kipróbálására nyílik lehetőség Szentes Judit szociális testvér imatanító műhelyén a felső iskolában.

• Uram, Jézus Krisztus, élő Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön! – A keleti lelkiségről, a Jézus-imáról, a görögkatolikus hagyományról tart előadást és beszélgetést Orosz Atanáz püspök a felső iskolában.

• Benne örvend a szívünk – öröm a Bibliában. Elmélkedéssel, imával, keresztrejtvénnyel, egyéb érdekes feladatokkal várja az érdeklődőket Radnóti Mária szociális testvér a felső iskolában.

• „Színed előtt az öröm teljessége, s jobbodon a gyönyörűség mindörökké”(Zsolt 16,11). Schnider Anikó Angelika domonkos nővér az öröm zsoltárairól tart biblikus műhelyt a felső iskolában.

• MiNEK? KiNEK? MindenkiNEK! Fábry Kornél atya elmondja, amit a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról (NEK) tudni érdemes! Ha érdekel 2020 legnagyobb, világméretű katolikus rendezvénye, ha te is szívesen részese lennél ennek az egyhetes ünnepségsorozatnak, ha ki nem hagynál egy Guiness-rekordot, vagy csak tudni szeretnéd, hogy mennyiben érint a NEK téged, akkor szeretettel várunk egy színes előadással a felső iskolában!

• „Dicsőítsétek nevét körtánccal, játsszatok előtte dobon és hárfán!” (Zsolt 149,3) – Csókási Anna Sacre Coeur-nővér táncmeditációs műhellyel vár mindenkit a művelődési házban, aki szívesen kipróbálná ezt a különleges imamódot.

• „Szüntelenül imádkozzatok!” (1Tessz 5,17) – Chiara Lubich alapította a Fokoláre mozgalmat, az egység lelkiségét. Az egység karizmáján keresztül új értelmet nyer az imádkozás: a mindennapi imáinkban Istenhez való fordulás és a felebarát konkrét tettekben megnyilvánuló szeretete összefonódik, összekötve az eget és a földet. A műhelyfoglalkozáson a résztvevők megismerhetik a Fokoláre mozgalmat, és betekintést nyerhetnek a mozgalom tagjainak életébe, különös tekintettel az imádkozási gyakorlatukra. A program helyszíne a felső iskola.

• Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat munkatársai várják a Szent Márton Közösségi Ház udvarán mindazokat, akik az imádság terében szeretnének beszélgetni, találkozni önmagukkal.

Azoknak, akik csak csendre és az Úr jelenlétére vágynak, egész délután tart majd a csendes szentségimádás az altemplomban.

A főelőadás végétől a szentmise kezdetéig folyamatosan lesz lehetőség szentgyónásra, lelkibeszélgetésre a jelen levő atyákkal.

A művelődési házban véradás lesz 14-től 16 óráig. Személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges hozzá. Csak 18 éven felüliek adhatnak vért.

A találkozó helyszínén egész nap ifjúsági szervezeteket, lelkiségi mozgalmakat, programokat bemutató standok várják az érdeklődőket.

A nap teljes, részletes programja olvasható a találkozó honlapján.

***

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta szerveznek Gyerekmarost. A fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinapon korosztályok szerint öt altábort rendeznek:

• Kis altábor – óvodások és 1. osztályosok;

• Nagy I. altábor – 2–4. osztályosok;

• Nagy II. altábor – 5–6. osztályosok;

• Kamaszmaros – 7–8. osztályosok;

• Diákmaros – 9–10. osztályosok.

Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magába, amelyekben 10–12 gyerek alkot közösséget csoportvezetőikkel. A programokkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) a szervezők szeretnék hozzásegíteni a gyerekeket, hogy valóban találkozhassanak Jézussal és az Ő barátaival. A lelki épülésben az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan is segít, majd minden korosztály közösen vesz részt a szentségimádáson és a szentmisén is.

A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part. További részletek a Gyerekmaros honlapján.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Merényi Zita (a képek a 2017-es tavaszi találkozón készültek)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria