Összefogás Kadarkúton – A Máltai Szeretetszolgálat tanodáját sem kímélte a heves jégvihar

Hazai – 2021. július 1., csütörtök | 12:18

Június utolsó hétvégéjén rendkívül erős jégverés és szél söpört végig és végzett rég nem látott pusztítást több Somogy megyei településen, köztük Kadarkúton is. A vihar június 25-én éjszaka csapott le a településre. Mintegy 300 házban okozott komoly kárt, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hónap elején megnyitott tanodaépületében is. Példátlan összefogással láttak a kármentéshez a helyiek.

Az alig félórás jégverés során közel 300 ingatlan, lakóház, gazdasági épület, intézmény és melléképület rongálódott meg, a jég nyomában érkezett esőzés pedig a beszakadt tetőkön át komoly vízkárokat okozott a házakban. A Máltai Szeretetszolgálat tanodája, amely június elején kezdte meg működését, ugyancsak az érintett ingatlanok közt van. Az épület pala héjalását a jég összetörte, a házon gyakorlatilag csak a lécek és gerendák maradtak, a szobák és irodák beáztak.

A tanodában keletkezett kár felemérése után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai bekapcsolódtak a közös segítségnyújtásba. A 35 Celsius-fokos melegben itallal látták el a tetőkön dolgozókat, részt vettek a kárfelmérésben, segítő beszélgetésekkel nyugtatták a károsult családokat. Június 27-én, vasárnap a szeretetszolgálat dél-dunántúli régiójának ipari szárítógépe is megérkezett a faluba, amellyel először a helyiek házait szárítják, majd a villamoshálózat felmérése és biztosítása után a tanodában is üzembe helyezik.

A településen élők gépjárműveinek 90 százalékát tönkretette a jég, köztük a mezőgazdasági gépeket is. Az önkormányzat június 26-án hajnalban a katasztrófavédelemmel, a tűzoltósággal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival és a falu lakosságával összefogva megkezdte a károk felmérését és elhárítását. Első lépésként a beszakadt háztetőket fedték le vízhatlan fóliával. A munkálatokban részt vett a „felzárkózó települések dél-dunántúli tetőkommandója” is.

A kárfelmérés még zajlik, a megrongálódott házak közül legalább harmincon nincs érvényes biztosítás. Személyi sérülés nem történt, de a termény nagy részét is elpusztította a jég.

Révai Katalin, a kadarkúti Jelenlét program vezetője elmondta, június 26-án reggelre a régióban dolgozó máltai munkatársak felhívás nélkül is mozgósították magukat, megérkezett a „tetőkommandó”, amely a fóliázásban nyújtott segítséget, több kolléga pedig a szállításban segédkezett. Fontos szerepük volt a helyszínen dolgozó önkéntesek és hivatásosok közti kommunikációban és a dolgozók ellátásában is.

„Két napja mindenki ács a faluban, minden háztetőn dolgozik valaki. Rengeteg építőanyag- és pénzfelajánlás és más adomány érkezett. Az egyik nagy üzletláncnál behűtött ital várta a szállító kollégánkat, hogy vigye el a kármentésben dolgozóknak. Ez azért is esett nagyon jól, mert a faluban rendelkezésre álló hűtőink túlforrósodtak. Vasárnap 300 önkéntes dolgozott a tetők befedésén, még Győrből is érkeztek. Kadarkút polgármestere, Karsai József nagyon jól szervezte a munkát. Gyorsan reagált az önkormányzat, összehangoltan dolgoztak együtt hivatásosok, civilek és önkéntesek. Bízunk a jó időben, és folytatjuk a kárfelmérést, hogy lássuk, kinek és mire lesz a legnagyobb szüksége” – tájékoztatott Révai Katalin.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria