Őszi KÉSZ-küldöttgyűlés Nyíregyházán

Hazai – 2018. október 28., vasárnap | 14:52

Háromnapos országos küldöttgyűlést tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Nyíregyházán október 26. és 28. között. Az ország hetvenhárom KÉSZ-csoportjából és a határon túlról összesen kilencven vezető és küldött vett részt az október utolsó hétvégéjén rendezett őszi találkozón.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A péntek esti megnyitón a történelmi egyházak mindegyike képviseltette magát. A szokásos őszi találkozásnak idén az ünneplő nyíregyházi csoport biztosított helyet. „A küldöttgyűlés ettől válik különlegessé” – mondta Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke a megnyitón a Nyirgorkat.hu munkatársának –, mert „minden küldöttgyűlés egyforma, és mégis más: egyforma, hiszen dolgozni jövünk össze, a határon túli társszervezetekkel együtt beszámolókkal, kötelező munkafeladatokkal foglalkozunk, de mégis más, mert mindig máshol tartjuk. Nyíregyházán már nagyon rég volt országos küldöttgyűlés, s a vendéglátást most, nagy örömünkre, a 25. évét ünneplő nyíregyházi csoport vállalta, ami által módunk van megismerni Nyíregyházát és történetét, az itt élő embereket és az itt élő keresztény (katolikus és protestáns) közösségeket, találkozni vezetőikkel. Tanulni is jöttünk, nem csak dolgozni.”

A napirendi pontok közt az elnökség beszámolója és az előző küldöttgyűlés határozatainak végrehajtásáról szóló beszámolók mellett szerepel a Szent Adalbert-díj és a Csanád Béla-díj kitüntetettjeiről való tájékoztatás, valamint a 2019-es jubileumi előkészületek.

A megnyitón Makláry Ákos elnök mellett köszöntőt mondott Sztankó Gyöngyi, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség lelkésze; Felföldi László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke; Polgári László, a Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának irodaigazgatója, valamint Gaál Sándor, a Nyíregyházi Református Egyházközség esperes-lelkipásztora.

Az estét Popovics Béla tanár, helytörténész és feleségének előadása zárta, Művelődéstörténeti barangolások Kárpátalján címmel.

Október 27-én, szombaton a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Kovács Ferenc polgármester és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a küldöttgyűlés tagjait. Az előadásokon, megbeszéléseken kívül az evangélikus nagytemplomban orgonakoncerten, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban szentmisén, a Szent Miklós-székesegyházban liturgián vettek részt a megjelentek.

*

„1989 januárjában alapították a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét, a rendszerváltás előtt; s ez a harminc év már történelem, melyet szeretnénk méltó módon megünnepelni. A majd’ száz küldött most meg tudja beszélni ennek lépéseit – fogalmazott a Nyíregyházi Egyházmegye sajtószolgálatának nyilatkozva Makláry Ákos. – A harminc év távlatából tekintve ennek a keresztény egyesületnek a működését, dicsérve elődeim munkáját (hiszen jómagam két éve vezetem az egyesületet), mondhatom, hogy a KÉSZ az ország és a magyar nemzet keresztény öntudatát mélyítette, tisztította, s ökumenikus egyesület lévén egy kicsit a kereszténység felekezetek fölöttiségét is megmutatta. De egy országos egyesület a helyi csoportjaiban él igazán: ránk is érvényes, hogy amennyiben a test tagjai egészségesek, az egész test akkor lesz ép. Járva az országot, több mint ötven helyi csoportot meglátogatva, állítom, hogy nagyon sokat dolgoztak a tagok, az adott településen sok mindent megvalósítottak a harminc év alatt.”

Az egyesület éves munkájáról a KÉSZ elnöke a következőket fogalmazta meg: „Akkor lehetünk elégedettek, ha a csoportok jól működnek, s éves beszámolójuk azt tükrözi, hogy az adott településen kovászként működtek, bár a helyi csoportok messze vannak Budapesttől, de mégis közel, hiszen beszámolunk egymásnak, élő kapcsolat van közöttünk, és működik a támogatási rendszer. Persze nem minden csoport virulens, számolhat be nagy eredményekről, de a kicsinek is örülni kell. A 73 csoportnak az a legfontosabb feladata, hogy evangelizáljon, hirdesse az evangéliumot. Számunkra az az értékmérő, hogy mennyire sikerül az evangéliumot a különböző programokon és eseményeken megmutatni.”

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria