Pályázati forrásokból újulhatnak meg győri egyházmegyei nevelési intézmények

Hazai – 2019. szeptember 10., kedd | 14:13

Szeptember 6-án a Győri Egyházmegyei Hivatal Apor termében tartott sajtótájékoztatót Veres András győri megyéspüspök és Kriston Pál, az egyházmegyei fenntartású oktatási és nevelési intézmények működtetéséért felelős szervezet igazgatója a Győri Egyházmegye oktatási és nevelési intézményeinek pályázati forrásokból való megújításáról.

Veres András püspök elmondta: a magyar kormány nagy gondot fordít arra, hogy az állami iskolák, óvodák támogatást kapjanak új beszerzésekre, felújításokra, új épületek építésére. Az egyházi iskoláknak is írnak ki pályázatot, így a Győri Egyházmegye is számíthat mind európai uniós, mind nemzeti pályázatokra. A következő három évben két pályázatból 2 milliárd 832 millió 115 ezer 478 forintot fordíthatnak az egyházmegye intézményeinek megújítására.

A jelenlegi projektben megvalósuló fejlesztések a következő intézményeket érintik: Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium, Győr; Hildegard Óvoda, Mosonmagyaróvár; II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Csorna; Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Kapuvár; Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, Győr; Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Komárom; Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Sopron.

A soproni Szent Orsolya nevelési intézmény új tagóvodáját 530 millió forintból építik fel. Közel 70 millió forintból valósul meg a mosonmagyaróvári Hildegard Óvoda felújítása, udvarának kalandvárral és játékokkal történő bővítése és eszközfejlesztése. Digitális táblákat szereznek be a Győri Egyházmegye négy oktatási intézménye részére, közel 25 millió forint értékben: tíz digitális táblát a győri Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményének; négy táblát a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola részére; nyolc táblát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda számára; négy táblát a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményének. Ugyanezen iskolákban kicserélik az alsó tagozatos osztályok bútorzatát, aminek összértéke megközelíti a 40 millió forintot.

A felújítási és eszközbeszerzési program egyik színfoltja, hogy hangszerekkel gazdagodhatnak az óvodák és iskolák: a Kodály program harmadik ütemében a 2019-es hangszercsereprogram tíz elektromos zongorát biztosít, további lehetőséget nyújtva a tanulóknak a minőségi hangszeren való gyakorlásra.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria