Pápán ért véget az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási hét

Hazai – 2019. december 11., szerda | 9:00

Idén Veszprémből indult útjára hazánkban az Egymillió csillag a szegényekért című szolidaritási akció; egy hét alatt háromszáz településen gyúltak ki a szeretet fényei. December 8-án Pápán zárták le az eseménysorozatot a Katolikus Karitász munkatársai, önkéntesei.

Közös felelősségünk, hogy jobban odafigyeljünk a másikra, és próbáljunk segíteni, ahol csak tudunk – hangsúlyozta köszöntőjében Szijártó László, a veszprémi főegyházmegyei Karitász igazgatója. Elmondta: Pápán nagyon sokan vettek részt az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akcióban, és a Tókert városrész diákjaitól példaértékűen nagy mennyiségű adomány érkezett.

A záróeseményen Áldozó Tamás polgármester, majd Mail József apát-plébános és Zagyva Richárd országos karitászigazgató-helyettes a felelősségvállalás szükségességéről beszélt.

Az ünnepségen adventi egyházi énekekkel közreműködött a pápai Szent Benedek Kórus. A karitászönkéntesek mécsesekből formálták meg a szeretet lángját jelképező karitászlogót, a lángoló keresztet.

*

Az Egymillió csillag a szegényekért akció keretében idén közel háromszáz településen több mint harmincezer gyertya talált gazdára, melyeket az érdeklődők otthonaikba visznek, hogy szenteste meggyújtsák, a nélkülözőkre gondolva. Az egész Európában megvalósuló, 1998-ban indult program célja az összetartozás és az emberi szolidaritás érzésének erősítése. Figyelemfelhívás arra, hogy a társadalom peremére szorulók felé forduljunk, és ki-ki erejének megfelelően igyekezzen segíteni másokon: ez lehet egy gesztus, jó cselekedet vagy bekapcsolódás a Karitász segítő munkájába pénzadománnyal. Magyarországon 2008-ban rendezték meg először a programot, s azóta minden évben arra figyelmeztet, hogy vannak nálunk sokkal nehezebb sorsú emberek – figyeljünk rájuk!

A gyertyákért felajánlott adományokat a szeretetszolgálat a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja: ételosztásokkal, élelmiszercsomagokkal, szeretetvendégséggel, kályhákkal és tűzifával nyújtva segítséget családok százainak.

Az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció befejeztével nem zárult le a Katolikus Karitász adventi programsorozata: még tart az Angyalbatyu adománygyűjtés, illetve pénzadományokkal is lehet csatlakozni a segítő programokhoz, online adományozással és a 1356-os adományvonal hívásával. Az önkéntesek az év utolsó heteiben sokszoros erővel, kitartóan munkálkodnak azon, hogy örömet, reményt és segítséget vigyenek mások életébe.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria