PCR-teszteket csomagolnak a Máltai Szeretetszolgálat pátyi teaműhelyének munkatársai

Hazai – 2020. november 27., péntek | 9:47

A koronavírus-fertőzöttség diagnosztizálására alkalmas PCR-teszteket csomagolnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi teaműhelyében a megváltozott munkaképességű munkatársak. Az üzem tavasz óta készít mosható szájmaszkokat, október vége óta pedig naponta 1500 darab PCR-tesztet csomagolnak. Kovács Bence képriportját közöljük.

Napi ezerötszáz darab PCR-teszt mintavételi csomagját állítják össze kórházak, mentőszolgálatok és tesztelő központok számára a pátyi teaműhely munkatársai. Az üzem megváltozott munkaképességű öt dolgozója október 20-a óta csomagolja a koronavírus-fertőzést kimutató teszteket.

Az üzem vezetője, Jakus Edina elmondta, október végén 250 ezer darab teszt csomagolását rendelték meg a szeretetszolgálat üzemétől és egy másik, a pátyi műhelyhez hasonlóan megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalkozástól. Ez a pátyi intézményben napi 1500 csomagot jelent.

Az üzemvezető elmondta: „A tesztek csomagolása nem igényel plusz védőfelszerelést. Munkatársaink a napi munkájuk során tavasz óta maszkban és gumikesztyűben, a védőtávolságokat betartva dolgoznak, a műhelyt naponta többször fertőtlenítjük. Nagyon kell vigyázni, hogy a csomagba kerülő eszközök ne sérüljenek, valamint különösen kell figyelni a kódokra, azok alapján dobozoljuk a csomagokat, és ezek jelölik a felhasználó intézményeket.”

Miután a kódokat, mintavételi pálcát és a kémcsöveket bezacskózzák, egyesítik a két csomagot, ötszázasával és százasával helyezik dobozba. A kész csomagokért futár érkezik minden délután, aki egyúttal a következő napi csomagolásra váró felszerelést is hozza.

„A csomagolást a teaműhely öt dolgozója végzi, akik márciusig hibiszkuszteát csomagoltak, aztán a többször használatos szájmaszkok varrására álltunk át, de borítékolunk, munkaruhákat készítünk és szitázzuk azokat a megfelelő logóval; most padig a koronavírusteszteket csomagoljuk. Amire a legnagyobb szükség van, azt a munkát végezzük” – mondta az üzemvezető.

Jakus Edina hozzátette, az önkéntesek megkönnyítenék a munkavégzésüket, de ebben az időszakban nem fogadhatnak segítőket. „Nagyon monoton ez a munkafolyamat, nagy segítség lenne néhány fiatal önkéntes, de meg kell védenünk a munkavállalóinkat, ezért most külsősöket nem tudunk fogadni.”

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria