Pécsett is segítettek a Sant’Egidio közösség angyalai a rászorulóknak

Hazai – 2022. január 5., szerda | 15:02

Meleg étellel, szerenáddal és személyes ajándékokkal köszöntötték szegény barátaikat a Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség tagjai. Karácsony előtt adtunk hírt a Szegények Angyalai kezdeményezésről, most beszámolunk az akció eredményeiről.

A pécsi ferences templomba december 25-én, karácsony napja alkalmából a közösség az év közben is rendszeresen látogatott szegény és hajléktalan barátait hívta meg, akiket név szerint szólítottak meg, s személyre szóló ajándékot adtak nekik. A templom ajtaján kívül pedig dobozolva meleg ebédet és süteményt is kaptak a résztvevők, összesen száz ebédet és ajándékcsomagot adtak át.

Bár a járvány miatt idén a szokásos közös ebédet nem tarthatták meg, a köszöntőbeszéd és a templomi környezet segítette a karácsony meghittségének megélését.

Bennünk is ismét megfogalmazódott, hogy az ünnep a legszegényebbekkel együtt nyeri el igazán az értelmét. Jézus a szegények közé született, és velük együtt akarja megváltani a világot”

– fogalmazott Nagy János, a Szent Egyed közösség pécsi vezetője.

A Szegények Angyalai elnevezésű közösségi gyűjtés során érkezett ajándékokat is kiosztották a szegények és idősek körében.

Nagy János ünnepi beszédében kiemelte, Krisztus neve, Emmánuel azt jelenti, velünk az Isten. A ferences betlehem is ezt fejezi ki, hogy Isten közel akar lenni az emberekhez, s karácsonykor ezt próbáljuk jobban megérteni.

„Az, hogy Jézus közénk született, azt is üzeni, hogy nincsen olyan reménytelen helyzet, amely meg ne változhatna, ne válhatna jobbá, amelyből ne lehetne feltámadni” – fogalmazott a közösség vezetője.

A közösségben Krisztus karjai akarunk lenni, s az ünnepség is olyan, mint egy ölelés. A Covid miatt most nem ünnepelhettünk a szokásos módon, de bízunk benne, hogy jövőre ismét egy asztalhoz ülhetünk”

– mondta.

„A szociális otthonokba a járványügyi korlátozás miatt nem mehettünk be, így az ajándékokat három nappal korábban eljuttattuk az ottani barátainknak.

Karácsony napján pedig a közösség ifjú tagjai szerenádot adtak az ablakuk alatt”

– számolt be Nagy János.

„Mozgalmas időszak áll mögöttünk. Meglátogattunk gilvánfai és pécsi családokat is, kisgyermekes édesanyákat, akiknek karácsonyfát és ajándékot adtunk” – számolt be a közösségvezető.

Egyik periférián élő hajléktalan barátjukat a tárgyi adomány mellett abban is segítették, hogy elvitték városban élő lányához és unokájához. A közösség számára fontos segítség, hogy még az ünnepek előtt a Katolikus Karitásszal közösen bekapcsolódtak az Élelmiszerbank országos gyűjtésébe, így 1100 kilogramm szárazélelmiszert gyűjtöttek a jó célokra.

Idén is folytatódik a szegények szolgálata, szerdánként rendszeresen látogatják fiatal önkénteseikkel a Pécs perifériáján élő szegényeket. Január 1-jén pedig a béke világnapja alkalmából tartottak imádságot a háború sújtotta országok békéjéért a dzsámiban (Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom).

Szerző: Mohay Réka

Forrás és fotó: Bama.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria