Portrésorozat indul a NEK előadóiról vasárnap a Kossuth rádióban

Hazai – 2020. szeptember 24., csütörtök | 11:28

Küzdelmek, útkeresések, tévedések, felismerések, találkozások, megérkezések. Életutak, amelyek tanúságtétellé váltak. Portrésorozat indul az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadóiról, tanúságtevőiről a Kossuth rádióban. A sorozat adásait minden hónap utolsó vasárnapján hallhatják.

Lehetőség – így fogalmazott a tavasszal adott rádióinterjúban Piero Marini érsek, azután, hogy a világjárvány miatt a Vatikán az idén szeptemberre tervezett budapesti katolikus világtalálkozó elhalasztásáról döntött. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke hozzátette, hogy a plusz egy év még jobban elmélyítheti a felkészülést a találkozóra.

Múlt héten, a katolikus világesemény eredeti időpontjában online előtalálkozót tartottak, amelyre öt kontinens tizenegy államából érkeztek a meghívott előadóktól videoüzenetek. Ezek a kongresszus YouTube-csatornáján láthatók. A kisfilmeket Erdő Péter bíboros, prímás személyes hangvételű bevezetői előzték meg.

Az előzetes tervek szerint Ferenc pápa is részt vett volna a kongresszus záró szentmiséjén Budapesten, a Hősök terén. A Szentatya szeptember 20-án az Úrangyala imádságot követően üdvözölte az eseményre készülő híveket. Azt kérte: „Lélekben egyesülve haladjunk tovább az előkészületekkel, az Eucharisztiában találva meg az Egyház életének és küldetésének forrását.”

*

Az előkészület jegyében szeptember 27-én, vasárnap 17 óra 5 perctől lesz hallható a Kossuth rádióban az első része annak a sorozatnak, amely a jövő szeptemberre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadóit mutatja be. A portréinterjúk előtt, az online találkozóhoz hasonlóan, Erdő Péter bíboros mond bevezetőt.

Elsőként egy világi hívő, Jean-Luc Moens matematikaprofesszor enged betekintést az életébe. A Ferenc pápa által alapított CHARIS, a Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzetközi Szolgálata moderátora elárulja, hogyan fér össze a mély, élő hit és egy reáltudomány egyetlen életben. Beszél arról is, vajon sikerült-e megfejtenie a Jóisten logikáját.

Jean-Luc Moens éveken át az 1972-ben alapított Emmanuel közösségben tevékenykedett. Több mint hatvan országban járt, főleg a szegénynegyedekben élőknek hirdette Krisztus szeretetét. Hosszú évtizedek munkáját követően, amikor nyugdíjba vonult, telefonhívás érkezett belgiumi otthonába a Vatikánból. A hétgyermekes családapa, tizenegy unoka nagyapja elárulja, hogy ki és miért hívta a pápai államból...

Jean-Luc Moens fiatalkorában szenvedélyes ejtőernyős volt. Mi köze ennek az extrém sportágnak az evangelizációhoz? Meglepő választ ad erre a matematikus vasárnap 17 óra 5 perctől a Kossuth rádióban. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadójával Pásztor Zoltán beszélget.

A Találkozz élőben Jézussal! sorozat adásait minden hónap utolsó vasárnapján 17 óra 5 perctől hallhatják a Kossuth rádióban.

Forrás: NEK

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria